Vižinada, naselje na rubu doline Mirne

naselje vižinada
Naselje Vižinada, Foto: Judge Joseph Dredd/Wikimedia

Poznato je kako je unutrašnjost Istre podjednako lijepa kao i njena obala, a po nekima još i ljepša. Unutrašnjost Istre obiluje zanimljivim manjim mjestima koja svjedoče o nekadašnjim vremenima. Osim velikog broja znamenitosti koje se nalaze na svakom koraku, ovdje su prisutna razna događanja, festivali i prekrasna priroda.

Vižinada je nastavak simfonije, a nalazi se u zapadnom dijelu Istre na sjeveroistočnom rubu Poreštine. Naselje je smješteno na raskrižju državne ceste Pula-Buje i lokalne ceste za Poreč, na uzvisini na rubu doline Mirne.

Cijelo područje Vižinade poznato je po agroturizmu te brojnim nagrađenim vinarima i njihovim vinima. Stanovnici tog dijela bave se poljodjelstvom i uslužnim djelatnostima. Zahvaljujući prekrasnom prirodnom ambijentu ne samo Vižinade nego i okolnih naselja, cijelo ovo područje pogodovalo je razvoju seoskog turizma.

Seoski turizam jedna je od glavnih značajki unutrašnjeg dijela Istre, a u zadnje vrijeme doživio je pravi zamah. Sve je više turista koji se umjesto za more i kupanje odlučuju na istraživanje čarobnih brežuljaka i običaja Istre.

Seoski turizam uključuje razne manifestacije koje se održavaju već godinama: pjesnički susreti, Verši na Šterni, pučke fešte Kroštulijada, sv. Valentin i sv. Marija. Samo ovakva događanja dovoljan su jamac prave zabave.

Festival čakavskog pjesništva ili Verši na Šterni održava se od 1993. godine i to uvijek krajem proljeća na starogradskom trgu uz Battistelinu šternu. Odaziv pjesnika je svake godine velik, što je dobro za organizatore i posjetitelje.

Rekreativni maraton Parenzana održava se krajem rujna kada se okupi velik broj biciklista svih uzrasta. Vožnja kreće iz Vižinade preko Karojbe, Motovuna, Livada, Istarskih toplica, Livada i Porte Portona kada se vraćaju u Vižinadu, gdje se nalazi uspon od  6 km.

Vižinada je poznata kao naselje gdje su se rodile brojne poznate osobe kao Giuseppe Tuntar, borac za radnička prava koji je djelovao u Vižinadi, Austrougarskoj, Južnoj Americi i Italiji. Poznat je kao socijalistički i komunistički vođa.

Autor: S.Š. Foto: Judge Joseph Dredd/Wikimedia