Vizače, najpoznatije istarsko arheološko nalazište

vizače
Vizače, Foto: Orlovic/Wikimedia

U neposrednoj blizini Pule na svega 11 km udaljenosti nalazi se jedan od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Istri i to na uzvisini kod sela Valture. Obzirom na svoj dominantan položaj, na tom se mjestu nekada nalazilo važno prapovijesno naselje koje je u vrijeme Ilira predstavljalo središte plemena Histra. Vizače su još jedan dokaz koliko je Istra zanimljiva.

Poznato je kako se Istra dijeli na nekoliko boja od kojih svaka ima svoje značenje. Plava Istra ili njen obalni dio posebno je popularan u vrijeme ljetnih radosti dok ni ostala područja Istre ne zaostaju. Upravo zbog bogatog sadržaja cijelog područja, Istra je broj jedan po pitanju turizma tokom cijele godine.

Unutrašnjost Istre već duže vrijeme privlači brojne turiste, a među prvima su svi zaljubljenici u istraživanje nekadašnjeg načina života. Vizače su pravi način da osjetite duh prethodne civilizacije koja je ovdje živjela.

Prije nego što započnete razgledavanje iskopina popijte kavicu i doručkujte u Marčani obližnjem mjestu, a ako ste smješteni u Puli, nema veze jer nije daleko. Za izlet si uzmite barem pola dana kako bi taj dio Istre mogli doživjeti u potpunosti.

Poznata arheološka istraživanja započela su oko 1900. godine i nastavila se u nekoliko navrata tijekom 19. stoljeća. Upravo su ona pomogla otkriti unutar gradinskog naselja veliku histarsku nekropolu paljevinskih grobova s brojnim keramičkim urnama i bogatim grobnim prilozima uvezenih oslikanih posuda.

Među iskopinama posebno se ističe veći, centralni hram gdje se s jedne strane nalazi po jedan manji. Istočno od kapitolija izgrađen je prostrani četverokutni forum s trijemom. Uokolo se prostiralo rimsko naselje s javnim kupalištima i drugim javnim zgradama.

Danas Vizače predstavljaju arheološki lokalitet s manjom zgradom u vlasništvu Arheološkog muzeja Istre, u kojoj su predstavljene brojne faze arheoloških istraživanja, a tlocrtima urbano tkivo antičkog naselja.

Osim nevjerojatnih iskopina iskoristite trenutak i uživajte čudesnoj prirodi po kojoj je untrašnjost Istre poznata. Tko zna možda padne i koji piknik, nije važno, bitno je samo da se zabavljate.

Autor: S.Š. Foto: Orlovic/Wikimedia