Vitamini za zdravu kosu

zdrava kosa

Dolaskom toplijih dana i visokih temperatura,  posebnu opasnost predstavljaju nam sunčeve zrake. Štetni UV utjecaj može opasno djelovati na našu kožu, lice, kosu, odnosno cijeli organizam. Važno je da se u vrijeme najvećeg zračenja, zaštitimo sunčanim naočalama, kremama sa zaštitnim faktorima i velikim, svijetlim šeširima. Oni odbijaju svjetlost pa nam nije toliko vruće.

Osim na kožu, nikako ne bismo smjeli zaboraviti na zaštitu kose. Sunčane zrake smetaju na njen korijen i cijelo vlasište, ona gubi sjaj i izgleda neočuvano. Prvi korak do pravilne prevencije gubitka sjaja, predstavljaju kvalitetni i odgovarajući kozmetički preparata. Kvalitetan šampon i regenerator obavezni su u vrijeme visokih temperatura. Redovitom primjenom kosi će vratiti njen stari sjaj. Međutim, neki tipovi kose otporni su na određene preparate koji im zbog toga gotovo i ne pomažu.

Ukoliko je i vaša kosa jedna od takvih, ne morate brinuti. Pravilna i zdrava prehrana uvelike vam može pomoći. Vitamini i minerali važni su nutritivni sastojci na kojima će vam kosa biti itekako zahvalna. Vitamin B jedan je od najvažnijih vitamina zaslužnih za kvalitetu kose.

Redovitim konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin B dvostruko ćete je poboljšati. Žitarice, meso, jaja, riba, mlijeko, mliječni proizvodi i gotovo sve vrste svježeg voća hrana su koja sadrži ovaj bitan vitamin. Osim njega, kosi su potrebna vlakna, antioksidansi i proteini. Njih također ima u voću te povrću. Muči li vas pretjerana suhoća kose, jednom tjedno prilikom pranja premažite je maslinovim uljem. Ono će joj dati sjaj i nahraniti je svojim hranjivim nutritivima.

Vitamini D, E podarit će vašoj kosi bolju elastičnost zbog koje će teže opadati. To se uglavnom zna javiti isuši li se vaša kosa previše, najčešće je glavni krivac morska sol. To je razlog zašto mnogi liječnici upozoravaju na važnost pojačane njege kose na ljetovanju. Ovi se vitamini također nalaze u svježim namirnicama, voću i povrću.

Autor: D.Š. Foto: Eduard Derule/Shutterstock