Vitamini B kompleksa

zena-jede-salatu

Vitamini B kompleksa su topivi esencijalni nutrijenti koji obavljaju brojne glavne zadaće u ljudskom tijelu. Oni stvaraju potrebnu energiju, prenose živčane impulse te utječu na zdravlje kose i kože. U skupinu vitamina B kompleksa spadaju: vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12 te biotin i folna kiselina. Svi nabrojeni vitamini B kompleksa rade u sinergiji iako svaki od njih ima neku svoju funkciju zbog koje je specifičan. Uzimate li dodatke vitamina B, preporučuje se uvijek uzimati cijeli B kompleks, nikada svaki od vitamina B pojedinačno.

Vitamin B1 – tiamin

Vitamin B1 ili tiamin još se zove i anti-stres vitaminom jer ima veliku sposobnost da jača i štiti imunitet te podiže energiju u tijelu kod velike izloženosti stresnim situacijama. Možete ga pronaći u svim cjelovitim žitaricama, u špinatu, grahu, kelju, pšeničnim klicama i nekim drugim namirnicama.

Vitamina B2 – riboflavin

Vitamin B2 djeluje kao prirodni antioksidans jer se bori protiv slobodnih radikala koji mogu napasti organizam. Vitamin B2 utječe i na zdravlje srca i krvnih žila te sprječava rano starenja organizma. Zaslužan je za proizvodnju crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po tijelu. Neka dosadašnja znanstvena istraživanja koja su se bavila migrenom došla su do spoznaja da bi ovaj vitamin mogao spriječiti pojavu migrene.

Možete ga pronaći u jajima, mlijeku, jogurtu, prokulicama, riži, bademima, soji i nekim drugim namirnicama.

Vitamin B3 – niacin

Vitamin B3 ima odličnu sposobnost povećati dobar kolesterol (HDL), a djeluje i na liječenje akni na licu. Možete ga pronaći u namirnicama kao što su jaja, mlijeko, kvasac, grah i gotovo sve zeleno povrće.

Vitamin B5 – pantotenska kiselina

Vitamin B5 može se naći u gotovo svim hranidbenim skupinama, a njegova glavna zadaća pretvaranje hrane u energiju. Osim toga, ovaj vitamin zaslužan je za zdravlje očiju, kose, kože i jetre. Važan je kod stvaranja spolnih hormona, eritrocita te suzbijanja hormona stresa. Pomaže tijelu da bude u dobroj formi i zdravo, čuva zdravlje probavnog sustava te smanjuje kolesterol.

Pantotenske kiseline najviše ima u jajima, raznom povrću, avokadu i jogurtu.

Vitamin B6 – piridoksin

Uz vitamine B9 i B12, ovaj vitamin regulira aminokiseline u tijelu. Pomaže u proizvodnji melatonina, serotonina i norepinefrina koji su zaslužni za dobar sad i dobro raspoloženje. Znanstvena istraživanja su dokazala da veće doze vitamina B6 mogu smanjiti artritis.

Patite li od PMS-a i bolova za vrijeme menstruacije, osim zdrave i uravnotežene prehrane, pomoći će i unos vitamina B6. Ovaj vitamin djeluje na zadržavanje vode u tijelu te poboljšava protok krvi kroz sve ženske spolne organe. Osim toga pomaže uravnotežiti estrogen, a i brojne znanstvene studije govore da pomaže kod prirodnog liječenja depresije za vrijeme PMS-a.

Vitamin B6 potražite u tuni, mrkvi, siru, lososu, smeđoj riži i sjemenkama suncokreta.

B7 – biotin

Vitamin B7 najvažniji je vitamin ako želite sačuvati zdravlje kože, kose i noktiju. Osim toga, kontrolira i dijabetes, odnosno pomaže održati pravilne razine šećera u krvi. Izrazito je važan u trudnoći jer utječe na zdravlje bebe.

Vitamin B7 nalazi se u krumpiru, ječmu, kvascu, ribi i orasima.

B9 – folna kiselina

Folna kiselina pomaže kod gubitka pamćenja te problema s depresijom. Važan je za zdravu trudnoću jer potiče rast djeteta te sprječava urođene neurološke mane.

Folna kiselina nalazi se u repi, mlijeku, lososu, zelenom lisnatom povrću, šparogama te korjenastom povrću.

B12 – kobalamin

Vitamin B12 u sinergiji s vitamin B9 proizvodi crvene krvne stanice. Obično se nalazi u proizvodima životinjskog porijekla, a rijetko u biljkama. Ovaj vitamin je zaslužan za dobro raspoloženje jer potiče proizvodnju serotonina, štiti mozak i živčane stanice te utječe na jačanje imuniteta. Uz željezo važan je u sprječavanju anemije.

Vitamina B12 najviše ima u jajima, crvenom mesu, jetri, ribi, školjkama te mliječnim proizvodima.

Vitamini B kompleksa djeluju na pravilan rad probavnog sustava jer razgrađuju ugljikohidrate, proteine i masti. Ako imate problema sa zdravljem probavnog sustava svakako bi trebali razmisliti o dodatnom unosu vitamina B. Također, ako ste stariji i imate problema s probavom. Bolesti probavnog sustava mogu dovesti do nepravilne apsorpcije nutrijenata, a između ostalog i vitamina B. Bolujete li od Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, povraćate li ili imate proljev, obogatite prehranu namirnicama iz skupine B vitamina ili uzimajte dodatke prehrani u obliku B kompleksa.

Unos vitamina B

Vitamini B kompleksa su u vodi topivi što znači da tijelo nema sposobnost skladištiti ih kako bi ih koristilo kada dođe do manjka unosa. Stoga ih treba svakodnevno unositi hranom ili kroz dodatke prehrane. Vrlo je važno hraniti se zdravo i jesti uravnoteženo i pravilno. Ne morate se bojati da ćete unijeti vitamina B previše jer iako se uzima u većim količinama, ovaj vitamin nije toksičan.

Ako ste pod stresom, ne osjećate se dobro, umorni se i loše se hranite, poželjno bi bilo da posegnete za dodacima prehrani u obliku B kompleksa. Uskoro ćete primijetiti poboljšanje, osjećat ćete se odmornije, raspoloženije i zdravije bez stalnog umora. I kroz stresne situacije kojima ste izloženi, izaći ćete lakše i snažnije.

Autor: M.L., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock