Vitamin D u hrani

vitamin d u hrani

Vitamin D se stvara u trenutku kada sunčeva svjetlost dodiruje kožu. On može spriječiti depresiju, rak dojke, pretilost, osteoporozu, rak prostate i dijabetes. Zrake sunca iz kojih koža stvara potreban vitamin ne mogu proći kroz staklo, pa ga koža može upiti tek u izravnom doticaju sa sunčevim zrakama. Vitamin D je moguće pronaći i u hrani.

Postoji više načina kako unijeti vitamine u organizam, a među njima je zdrava prehrana kao i brojne prirodne metode. Ne treba zaboraviti na izlaganje sunčevim zrakama. Što osoba živi dalje od ekvatora to treba duže vrijeme biti izložena sunčevim zrakama kako bi dobila dovoljno vitamina D.

Potrebno je 10 čaša mlijeka koje je obogaćeno vitaminom kako bi osoba unijela minimalne količine vitamina u organizam te poznavanje koja je hrana bogata D vitaminom.

Dovoljne količine vitamina D su važne za apsorpciju kalcija u organizmu, a bez njega ljudsko tijelo ne može apsorbirati kalcij, zbog čega su dodaci prehrani s kalcijem beskorisni ukoliko organizmu nedostaje vitamina.

Slabe kreme za sunčanje blokiraju stvaranje vitamina D, a stvarajući manjak vitamina D u organizmu, kreme za sunčanje mogu uzrokovati bolest.

Zapravo je skoro i nemoguće dobiti adekvatne količine vitamina iz prehrane, a izloženost sunčevoj svjetlosti je zapravo jedini način kako bi se dobile dovoljne količine važnih sastojaka koje su potrebne organizmu.

Kronični se nedostatak važnog vitamina ne može riješiti lako i brzo, a potrebni su mjeseci izlaganja sunčevim zrakama, kako bi se vratio u živčani sustav i kosti. Osim izlaganja sunčevim zrakama kako bi se nadoknadio nedostatak vitamina, potrebno je i konzumiranje raznih dodataka prehrani.

Vitaminom D se nije moguće predozirati jer tijelo samo regulira proces stvaranja tog vitamina iz sunčevih zraka, te ga stvara onoliko koliko mu je potrebno.

Kako bi ga što više unijeli u svoje tijelo, savjetuje se da se što više sunčate. Naravno pri tome se misli isključivo na sigurno sunčanje. Izlaganje sunčevoj svjetlosti je besplatan i jednostavan način dobivanja dovoljne količine vitamina za bolje zdravlje.

Izlaganjem sunčevim zrakama možete drastično smanjiti postotak kroničnih oboljenja, a to je i jedna od najmoćnijih terapija kojoj ne može konkurirati niti jedna medicina.

Vitamin D postoji i u hrani, ali treba znati kako ne postoji lijek koji može nadoknaditi organizmu vitamin kao sunčeva svjetlost, koja je vrlo važna za zdravlje svake osobe.

Autor: A.Z., Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock