Vitamin C za lice

limun-za-njegu-koze

Svi znamo da vitamin C ima značajnu važnost za naš organizam. On je, poput mnogih vitamina i minerala, jak antioksidans i pomaže tijelu da ostane vitalno i zdravo. Istu stvar čini i našoj koži. Primjena krema ili seruma s vitaminom C učinit će kožu zdravom, sjajnom i mladolikom i upravo su zbog toga preparati s ovim sastojkom sve popularniji.

Djelovanje vitamina C

Ali zašto je vitamin C toliko dobar za kožu? Prije svega, ima vrlo važnu ulogu u prirodnom stvaranju kolagena. Kolagen je taj koji kožu odražava elastičnom i mekom. Starenjem se njegova sinteza smanjuje, zbog čega koža postaje suha, tanka i naborana. Preventivnom uporabom krema s ovim sastojkom, možemo produžiti optimalno stvaranje kolagena pod kožom, što znači da ćemo usporiti njeno starenje, a time i suhoću, odnosno bore.

Druga važno djelovanje vitamina C je to što povećava djelotvornost UV zaštite u kremi, odnosno, što koži pruža bolju zaštitu od sunca. To je još jedan način na koji se usporava starenje kože. On ne samo da njeguje kožu, već i liječi njenu suhoću, smanjuje crvenilo i nastanak akni, budući da djeluje i protuupalno.

Najbolji proizvodi s vitaminom C

Ipak, vitamin C ima i mane, zbog čega je vrlo važno obratiti pozornost na kvalitetu proizvoda koje koristimo radi unosa ove tvari. Molekule ovog vitamina vrlo su nestabilne na zraku i same po sebi teško prodiru u kožu. Zbog svoje prirode, vitamin C mora biti u svom prirodnom obliku kako bi uopće prodro kroz epidermis. Zato je vrlo važno pripaziti da proizvodi s vitaminom C sadrže od 10 do 20% ove tvari. Sve ispod 10% neće biti učinkovito za kožu, a sve iznad može izazvati iritaciju kože, iako se učinkovitost neće povećati.

Ovo je razlog zbog kojeg bi trebali pripaziti da proizvodima s vitaminom C nije istekao rok trajanja, te da je valjano skladišten. Mora se držati u tamnoj bočici ili nekom drugom svjetlonepropusnom pakiranju. Svakako birajte proizvode koji sadrže više od ovog jednog vitamina, pogotovo ako je drugi vitamin E, jer ove dvije tvari zajedno međusobnu si poboljšavaju djelotvornost.

Prirodna krema s vitaminom C

Budući da je vitamin C toliko dobar za kožu, više se ne traži samo u obliku tvorničke kreme, maske ili seruma. Danas su sve popularniji i domaći, prirodni proizvodi koji imaju jednaku, ako ne i veću učinkovitost. Popularni recept je miješanje askorbinske kiseline, spoja u praškastom obliku koji sadrži velike količine prirodnog vitamina C, s prirodnim uljima koja održavaju ovaj spoj stabilnim. To može biti suncokretovo ili maslinovo ulje, ali i ulje kokosa ili jojobe. Optimalno je pomiješati jedno od ovih ulja s kiselinom u omjeru 4:1.

Ovu i slične kreme preporučuje se nanositi navečer, prije spavanja, jer upravo se tada naša koža obnavlja i hrani, pa će unos vitamina C prije tog procesa imati najveći učinak.

Autor: V.B., Foto: By_zena/Pixabay