Vitamin B2, riboflavin

Svježe iznutrice, Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock

Riboflavin, ili vitamin B2 kako mu je uvriježen naziv pomaže u sintetiziranju energije iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Često ga se još naziva faktorom rasta, disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijelog tijela.

Vitamin B2 zaslužan je za zdravu sluznicu, kožu, kosu i nokte, a nužan je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, hormona štitnjače i kortikosteroida, ali i živaca, očiju i adrenalinske žlijezde.

Primijenjuje se u obluku soli koje su topljive u vodi, često kao prašak koji je narančastožute boje. Kad se otopi u vodi, otopina poprima žutu boju. Osobe koje se bave sportom i one koje troše veliku količinu energije trebaju konzumirati riboflavin u većim količinama.

Svaki čovjek bi dnevno trebao unositi oko 1.2 mg vitamina B2. Muškarcima je procijenjeno točno 1.3 mg, a ženama 1.1 mg. U trudnoći se unos treba povećati i biti između 1.4 i 1.6 mg po danu.

Namirnice koje su bogate ovim vitaminom su iznutrice (jetrica i bubrezi), riba, jaja, mlijeko, sir, kvasac, neoljuštene žitarice u zeleno povrće. Brokula je bogata riboflavinom i preporuča je se držati u hladnom i tamnom mjestu jer se vitamin B2 razgrađuje na sunčevom svjetlu.

Uz osobe koje se bave sportom i intenzivno troše energiju, vitamina B2 manje imaju alkoholičari i starije osobe. Nekoliko simptoma očituju nedostatak, a to su ljuskavi osipi na koži, ranice u ustima i kutovima ustiju, crven i bolan jezik te svrbež očiju.

Dodaci prehrani sadrže puno više vitamina B2 nego je to potrebno ljudskom organizmu. Prvenstveno se preporuča mijenjanje prehrambenih navika, a tek onda konzumiranje ovakvih pripravaka.

Toksikacija ovim vitaminom je rijetka, posebno ukoliko se uzima oralno. Veća količina se očituje u svjetložutoj boji urina. Prema nekim ispitivanjima čak 400 mg dnevno nije uzrokovalo nikakve nuspojave.

Autor: M.T., Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock