Vitamin B1, poznat i pod nazivom tiamin

Namirnice bogate vitaminima, Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Tiamin se često naziva i “energetskim vitaminom” jer pospješuje razgradnju ugljikohidrata, bjelančevina, masti i viška glukoze. Osigurava normalan prijenos živčanih impulsa, održava psihičko zdravlje, zdravi tek i mišićni tonus. Vitamin B1 je topiv u vodi.

Tiamin štiti cijeli živčani sustav od bolesti ili disfunkcije. Tako velika količina vitamina B1 može pogodno djelovati i na očuvanje duševnog mira. Sukladno tome, djeci koja imaju poteškoće sa učenjem, se nerijetko daje tiamin.

Tridesetih godina prošlog stoljeća, otkrilo se da tiamin liječi opasnu i smrtonosnu bolest beri-beri. Iz tog razloga, danas se riža, brašno i kruh obogaćuju tiaminom. Beri-beri je u prošlosti bila bolest karakteristična za zemlje Dalekog Istoka, s obzirom da se tamo jela riža s oljuštenom ljuskom (ljuska je bogata vitaminom B1). Danas je to u daljeko manjoj količini slučaj, no suvremeni uzrok nedostatka tiamina je alkoholizam.

Namirnice kojima ćete osigurati dovoljnu količinu tiamina su nemasno svinjsko meso, mlijeko, žitarice, grašak, grah, kikiriki i soja. Vitamin B1 ne podnosi dobro termičko obrađivanje, tako da se kuhanjem iz sirovih namirnica gubi većina ovog vitamina.

Povećane doze tiamina zahtjeva stanje trudnoće i dojenja, prevelike konzumacije šećera i ostalih rafiniranih ugljikohidrata, bavljenje sportom ili pretjerana konzumacija alkohola i čaja. Potreba za ovim vitaminom također se povećava starenjem. Velika doziranja vitamina B1 pokazala su se korisnim u nekim slučajevima Alzheimerove bolesti.

Autor: M.T., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock