Vitamin A ima veliku važnost u očuvanju zdravlja

Hrana s vitaminom A, Foto: Vasil Vasilev/Shutterstock

Vitamin A prvi je otkriveni vitamin ikada i ima veliku važnost u očuvanju našeg zdravlja. O njemu se mnogo govori i piše, predmet je brojnih istraživanja. Neka od njih pokazuju da bi vitamin A mogao biti idealno sredstvo za sprječavanje procesa starenja i da je kao jedan od najjačih antioksidansa pokazao značajnu učinkovitost u borbi protiv nekih vrsta tumora.

Vrlo je važan i za dobar vid, zdravu kožu, kosu, sluznicu nosa i grla te dišni i probavni sustav. Nužan je za pravilan rast i razvoj zuba i kosti, a pokazao se i prilično djelotvoran u pospješivanju zacjeljivanja rana i u liječenju različitih kožnih poremećaja. Unos tog vitamina liječnici preporučuju i u mjesecima koji prethode vrućim ljetnim danima kada je povećana opasnost od alergija na sunce.

Kao i sve ostale vitamine i ovaj je najbolje u organizam unositi putem hrane. Značajni izvor vitamina A su jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, a dovoljnim količinama ima ih i u tamno obojenom lisnatom povrću te žutom i narančastom voću – špinatu, blitvi, mrkvi, bundevi i marelici.

Prosječni odrastao čovjek svoju dnevnu potrebu za tim vitaminom može zadovoljiti kroz uobičajenu prehranu, a rezerve pohranjene u jetri daju mu dovoljno količina za normalno funkcioniranje najmanje još godinu, dvije. Osim u hrani, vitamin A čest je sastojak i u kozmetičkoj industriji; zbog efekta pomlađivanja koji izaziva sastavnica je brojnih krema i losiona za njegu kože lica i tijela.

Nedostatak vitamina A danas je vrlo rijedak u zemljama razvijenog svijeta, ali je u nerazvijenijima još uvijek glavni zdravstveni problem, zbog nepravilne i nedostatne prehrane većine tamošnjih stanovnika. Procjenjuje se da od pet do 10 milijuna djece u tim zemljama razvije bolest očiju tipičnu za nedostatak vitamina A, a više od pola milijuna godišnje postane slijepo.

No, za razliku od drugih vitamina koji se mogu koristiti i u povećanim dozama bez opasnosti za organizam, vitamin A može izazvati hipervitaminozu i biti vrlo toksičan. Opasnost se krije u činjenici da nije topiv u vodi, pa se dugo zadržava u tijelu. Osoba koja je unijela u organizam preveliku količinu može osjetiti glavobolju, mučninu, povraćanje, povećanje jetre i promjene na njoj, suhoću sluznice usta i vidno oslabjeti. Osobito oprezne moraju biti trudnice, kako pretjerano konzumiranje vitamina A ne bi uzrokovalo poremećaje u razvoju djeteta.

Doživljavamo li vitamin C apsolutnim kraljem među vitaminima svih vrsta, onda vitamin A možemo s pravom nazvati velikim zaštitnikom, vitezom cijelog organizma.

Autor: I.H., Foto: Vasil Vasilev/Shutterstock