Visoke potpetice mogu ugroziti zdravlje

bolovi-u-ledima

Visoke potpetice jedne su od najvažnijih modnih dodataka i obuće svake žene. Nekada su ih koristile prvenstveno niske žene kako bi izgledale više, no danas to nije glavni razlog. Visoke žene također su počele nositi visoke potpetice u svim svečanim prilikama. Gotovo nijedno vjenčanje ili proslava ne može proći bez kombinacije obuće visokih peta.

Koji je razlog tome? Ne samo što daju dašak elegancije i stila svakoj odjevnoj kombinaciji, već uljepšavaju tijelo. Naime, vizualno produljuju noge i čine ih vitkijima. Obožavateljice ove vrste obuće trebale bi znati da s njima itekako mogu ugroziti svoje zdravlje. Liječnici ne preporučuju prečesto nošenje jer imaju štetno djelovanje na kralježnicu.

Slaba ravnoteža zbog potpetica uzrokuje nepravilno držanje, najčešće se tijelo nesvjesno naginje na stranu ili naprijed. Kralježnica nije ravna, znaju se javiti bolovi koji ne prestaju ni nakon skidanja. Takvo držanje nije samo nezdravo, već i loše izgleda. Istraživanja su pokazala da je vjerojatnost iskrivljenja kralježnice gotovo 80% veća kod žena koje redovito nose visoke potpetice.

Osim toga, nosimo li ih predugo, stopala nas počinju boljeti i otežano hodamo. U početku je bol slabija, no s vremenom jača. Zna postati toliko nepodnošljiva da velik broj žena skida štikle kad god stigne, da bi barem na trenutak odmorile svoja stopala. Javljaju se natisci, žuljevi, a u nekim slučajevima dolazi do virusnih bradavice koje se mogu proširiti.

Velike potpetice povećavaju vjerojatnost i mogućnost pada, kod kojeg može doći do ozbiljnijih ozljeda. Naročito u noćnim klubovima i velikim plesnim dvoranama gdje je često pod pun stakla, prolivenih pića ili je jednostavno sklizak sam po sebi.

Da biste sačuvali zdravlje svoje kralježnice, umjesto potpetica birajte obuću poput balerinki ili sandala. Danas su u prodaji mnogi različiti modeli, tako da ih lako možete uklopiti u svaku odjevnu kombinaciju. Možda nećete biti najviši, ali ćete biti zdraviji. Bolje ćete se zabaviti jer bolnih stopala i gubljenja ravnoteže više neće biti.

Autor: D.Š.  Foto: triocean/Shutterstock