Virusne bradavice na koži

Bradavice na ruci, Foto: Maksym Bondarchuk/Shutterstock

Bradavice predstavljaju virusnu infekciju, najčešće virusom koji potječe iz porodice Papilloma. Javljaju se kao nakupine mrtvih stanica na vanjskih dijelovima kože, dok su najčešće na rukama, stopalima ili licu. Obično su bezbolne i nestaju same od sebe u periodu od 6 mjeseci do 2 godine, uglavnom se nakon nekoliko mjeseci počnu same povlačiti, iako to ne znači da se neće pojaviti na nekom drugom mjestu.

Ova se kožna tvorevina može pojaviti među pripadnicima svih generacija, obično se više javljaju u djece nego kod starijih. Bradavice mogu biti uzrokovane sa više od 60 poznatih humani papuloma virusa. Čovjek se zarazi ukoliko dođe u kontakt sa drugom zaraženom osobom, ili se virus s jednog dijela tijela može prenijeti na drugi dio dodirom. Virusne bradavice možete zaraditi ukoliko bosi hodate po javnim površinama posebno bazenima i plažama, ili ako koristite tuđe ručnike.

Postoje razni oblici bradavica, a uglavnom se pojavljuju obične bradavice. One se smjeste na dijelu tijela koji je sklon pritiscima poput laktova, zglobova, koljena ili tabana. One koje nalazimo na tabanima imaju ravniju strukturu, budući da su podložne stalnom pritisku. Pozate su još končaste bradavice koje su dugačke i uske, a često napadaju očne kapke, uli šiljaste bradavice koje se najčešće pojavljuju na genitalijama ili usnoj šupljini.

Pogledajte video i saznajte kako ukloniti bradavice uz pomoć prirodnog lijeka:

Na tržištu se nalaze razni preparati kojima se bradavice mogu ukonit, no upitno je koliko će dugo taj efekt trajati. Uz konvencionalne lijekove, koristite i neke od prirodnih koji mogu smanjiti ili u potpunosti ukloniti bradavicu. područja tretirajte uljima od čička ili maslačka i nevena. Uz to može vam pomoći i limunov sok ili sok od češnjaka kojim natrljate bradavicu svakog jutra. isprobajte i tradicionalne recepte sa oblozima od octa koje navečer prije spavanja stavite na bradavicu.

Bradavice nisu jako opasne, no ukoliko primjetite jako crvenilo ili bol na zaraženom području obavezno posjetite liječnika. također osobe koje su starije od 50 godina trebaju bradavice liječiti uz pomoć liječnika.

Autor: M.T., Foto: Maksym Bondarchuk/Shutterstock