Vir – tipičan krški otok

Otok Vir
Otok Vir, Foto: David Berta/Wikimedia

U bogatom zadarskom području, pored brojnih otoka i drugih mjesta na obali, smjestio se otok Vir koji je od samog Zadra udaljen 26 km, s tim da je s kopnom spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom i to od 1976. godine. Vir se nalazi u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije koji se po svojoj veličini nalazi na dvadesetom mjestu, a što se tiče zadarskog arhipelaga nalazi se na 8. mjestu.

Vir se prvi puta spominje 1069. godine i to u Povelji Petra Krešimira IV, gdje se spominje ime Ueru, odnosno Veru, za koje se mnogi slažu kako ima staromediteransko podrijetlo. Dolaskom Turaka u prostor Nina 1500. godine, stvorila se konfliktna zona, gdje je došlo do rasprave da li da se obnavlja Nin, ili se pravi utvrda na Viru.

Pretpostavka je da je tada Venecija pristupila gradnji utvrde na Kozjaku, čiji se ostaci mogu vidjeti i danas. Smatra se da je veliki razvoj i eksploziju stanovništva Vir doživio nakon Drugog svjetskog rata, a pogotovo nakon izgradnje mosta koji ga povezuje sa kopnom.

Vir ima dosta bogatu povijest, a ako pronađete vremena preporuča se obilazak mjesta sa ostacima gradinskih naselja na brežuljku Sv. Juraj i Gradina na sjevernom dijelu otoka. Među starijim spomenicima kulture treba izdvojiti crkve kao što su Sv. Juraj u selu te stara župljanska i grobljanska crkva Sv. Ivana iz 13 i 14. stoljeća

Danas je Vir jedna od turističkih destinacija koja nudi velik broj sadržaja kojim privlači različite turiste koju su na ovom mjestu prepoznali svoju lokaciju za savršeni godišnji odmor.

Među plažama koje treba posjetiti svakako treba ubrojiti Meku, plažu poznatu kao potpuno prirodni dio obale, udaljen od naselja. Obala je kamena a more kristalno čisto. Idealno mjesto za uzeti vremena za sebe i ponovo se povezati sa prirodom.

Duboka Draga smatra se najljepšom plažom na Viru a smještena je na samom sjeverozapadu otoka. Ne treba posebno napominjati kako se radi o plaži izvan svakog naselja, a pristup je moguć samo gliserom ili jedrilicom. Radi se o šljunčano – pješčanoj plaži koja oduševljava sve posjetitelje.

Pored prekrasne prirode, Vir nudi uživanje u vrhunskim gastronomskim užicima u jednom od mnogobrojnih restorana.

Izvor: Croatia Advisor Foto: David Berta/Wikimedia