Vinodol poznat kao zelena dolina

pogled na kanal
Pogled na kanal, Foto: Harassek/Wikimedia

Na sjevernom dijelu Jadrana nalazi se Vinodol, odnosno Vinodolska dolina koja se nalazi u zaleđu Crikvenice, a obuhvaća mjesta od Križišća do Novog Vinodolskog koja su od antike sačuvala slavenska imena. Danas su to mjesta Drivenik, Tribalj, Grižane-Belgrad te Bribir koji tvore Vinodolsku općinu sa sjedištem u Bribiru. Vinodol podrazumijeva jedinstveno područje koje možete okarakterizirati kao zelenu dolinu, a gdje se možete opustiti u neposrednoj blizini šumovitih planina te isto tako i mora.

Bitno je znati da u gorskim predjelima Vinodola možete naći osvježenje od primorskih vrućina, a okrijepu u slikovitim gostionicama, a na sveopće oduševljenje vegetarijanaca pored domaćih specijaliteta, možete naći i vegetarijanski jelovnik, što je privlačno svim onima kojima meso nije broj jedan.

Dok se nalazite na ovom prekrasnom mjestu, trebali biste znati da smještaj možete naći u velikom izboru kuća za odmor i naravno u planinarskom domu. U Vinodolu možete podjednako uživati ljeti i zimi, s tim da zima nudi pravu zimsku čaroliju, prekrivenu bijelim pokrivačem što je stvarno doživljaj za sve one koji nisu vidjeli puno snijega u životu.

Za ovo područje specifično je vedro, suho i vruće ljeto, a iako se nalazi u neposrednoj blizini mora, nalazi se isto tako u predjelu prave planinske klime Gorskog kotara koju karakteriziraju duge hladne zime sa naravno velikim količinama snijega. Radi se o području gdje središnja godišnja temperatura iznosi 14 stupnjeva.

Vinodolska dolina obuhvaća Križišće, Drivenik, Tribalj, Grižane-Belgrad, Bribir i Novi Vinodolski. U 13. stoljeću Vinodol je bio važno središte kvarnerskog primorja, a kralj Andrija II. darovao je Vinodol, 1260. krčkom knezu Gvidu Frankopanu.

Iz te se darovnice može razabrati da je Vinodol obuhvaćao veći teritorij od male vinodolske uvale. Dolaskom Frankopana počela se utvrđivati feudalna vlast. Tadašnje su područje činila mjesta kao što su Novi, Ledenice, Bribir, Belgrad, Drivenik, Hreljin, Bakar, Trsat i Grobnik.

Kao što se može primjetiti radi se o prije svega zanimljivom i području bogatom prirodnim bogatstvima u kojima svatko može pronaći svoju oazu mira. Svoju zabavu mogu naći i svi oni željni aktivnijeg odmora.

Vinodol je poznato po velikom broju planinarskih staza i šetnica. Treba izdvojiti Stazu kamenih stupova po kojoj se također možete šetati te ribolov na jezeru koje se nalazi u mjestu Tribalj. Od poznatih manifestacija treba izdvojiti Vinodolske ljetne večeri, Ružicu Vinodola i Dane smokvi.

Autor: S.Š.  Foto: Harassek/Wikimedia