Vidova gora, najviši vrh otoka Brača

vidova gora

Jeste li već otkrili sve ljepote otoka Brača? One nisu samo čudesna plaža u malom mjestu Bol, ljepote otoka podrazumijevaju puno toga, a između ostalog i prirodne ljepote koje se odnose na nevjerojatno zelenilo. Cijeli otok je ispunjem skrivenim mjestima gdje uvijek možete potražiti malo mira.

Upravo zbog svega navedenog Brač je destinacija za poželjeti i s razlogom mjesto mnogih za odmor. Otok je popularan ne samo kod domaćih turista i susjeda iz regije, nego i šire, iz svih krajeva svijeta. Tajna je otkrivena i sada je teško zaustaviti Brač na putu da postane međunarodna destinacija.

Odkuda početi i što prvo posjetiti? Za sve one koji žele potražiti drugačiji tip zabave osim kupanja, ne treba zaboraviti na najviši vrh na jadranskim otocima. Pogodili ste to je Vidova gora, koja se nalazi na 778 metara iznad mora.

Kako je gora dobila ime? Ime Vidova dolazi od male crkve sv. Vida koja se nekada nalazila na vrhu brda, a danas su od tog povijesnog zdanja ostale samo ruševine, temelji sjevernog zida te samo jedan dio polukružne apside.

Zašto je Vidova gora tako posebna? Upravo se s ovog mjesta pruža čudesan pogled na plažu Zlatni rat, a na samom vrhu se pored odašiljača nalazi i mala gostionica sa simpatičnim kamenim klupicama na kojima se gosti mogu odmoriti. Ne postoji bolji osjećaj nego kada možete popiti sok ili kavu gledajući prema jednoj od najljepših plaža ne samo na Jadranu, nego i šire.

Za razliku od ljeta kada brojni turisti dolaze doživjeti čudesan pogled, zimi se ovdje zna stvoriti veliki sloj snježnog pokrivača u kojem znaju uživati otočani, ali samo onda ako su ceste dovoljno prohodne. Vidova gora je savršena u bilo koje doba godine jer svako godišnje doba ima svoje čari zbog čega se vrijedi zaputiti prema vrhu.

Autor: S.Š., Foto: Darios/Shutterstock