Veza na daljinu

veza daljina

Poznata su razmišljanja za vezu na daljinu te kako ona jednostavno ne može uspjeti, jer što je daleko od očiju, daleko je i od srca. No, ako ste vi ipak u takvoj vezi i želite da uspije, onda čitajte dalje što će vam ona sve donijeti i pružiti.

Morate postaviti parametre, kao što su imenovanje vaše veze i očekivanja. Te dvije stvari su primarne za zdravi početak veze na daljinu. Ova pitanja mogu biti nezgodna na početku veze, no jedino ako njih definirate, u vezi neće biti nesporazuma i slomljenog srca.

Odmah na samom početku veze si trebate postaviti pitanja kao što su “jeste li spremni na preseljenje ukoliko veza krene u ozbiljnijem smjeru”, te “što očekujete od te veze”. Postavljanjem takvih pitanja i davanjem odgovora na ta pitanja, na samom početku, omogućit će partnerima da znaju što očekivati od te veze.

Vrlo je bitno da radite zajedničke stvari, posebice ukoliko imate vezu na daljinu, jer telefonski razgovori nakon nekog vremena dosade i izgube na važnosti. Pokušajte u isto vrijeme gledati film ili utakmicu, pa ih zajedno komentirajte, iznenadite jedno drugo pošiljkama poklona, prakticirajte video pozive, koristite Skype, itd. Naravno, uz sve to bitno je i da razgovarate, šaljete poruke, tj. da budete prisutni u svakodnevnom životu jedno drugoga. Komunicirajte na bilo koji način, nekoliko puta dnevno, ukoliko imate tih mogućnosti.

U vezama na daljinu partneri imaju više vremena za obitelj i prijatelje te nema svakodnevnih bezveznih svađi oko banalnih stvari, koje prate standardne parove. Još jedna dobra u stvar u vezama na daljinu je ta što ćete imati više vremena za razmišljanje i smirivanje, ukoliko je došlo do svađe.

Morate se emocionalno povezati, zato jer se ne viđate svaki dan. Ne mislimo na dubokoumne razgovore, ali pričajte o svojim problemima i tražite savjet. Iskoristite u potpunosti modernu tehnologiju na način da koristite sve programe za vizualne kontakte i da svakodnevno pišete mailove jedno drugome. Email je dobar način za prepričati dan, pa se potrudite biti što detaljniji, kako bi se vidjelo da se trudite.

Obzirom da se ne viđate morate na neki način ostvariti emocionalnu povezanost. To ne moraju uvijek biti dugi, dubokoumni razgovori. Recite jedan drugome o svojim malim problemima i “tragedijama”, zatražite savjet. Koristite “instant messenger” programe, Viber za chat uživo i web kamere za vizualni kontakt.

E-mail je odličan za prepričati dan i složiti “malo pisamce”, pobrinite se da e-mailovi budu detaljni, što će pokazati da marite dovoljno da uložite vrijeme i trud. Pišite ljubavna pisma. Pošaljite si male darove. Kvantiteta je važna kao i kvaliteta. Možete biti u prednosti pred parovima koji su stalno u blizini; vi ne uzimate komunikaciju zdravo za gotovo.

Pronađite kreativne načine za zbližavanje, primjerice postavite i jedno i drugo da vam sat zvoni u isto vrijeme, tako ćete znati da u tom trenu mislite jedno na drugo, pročitajte istu knjigu, pa ju zajedno komentirajte, itd. Zadajte si zadatke uz koje će vam brže proći vrijeme dok ste jedno bez drugoga. Upišite razno razne tečajeve, vježbajte, učite, itd.

Nemojte kontrolirati partnera… Ukoliko ste oboje zainteresirani za ovu vezu, tako će i biti bez obzira na daljinu, a kontroliranjem nećete ništa postići, osim lošeg. Ukoliko jedno od  vas odluči da to nije to, ta veza završava, ali to nema veze sa daljinom i kilometrima, jer do toga može doći i ako niste u vezi na daljinu.

U svakoj vezi osnovna nit je povjerenje, a kod veze na daljinu posebno! Oba partnera trebaju znati da bez obzira što su odvojeni, to ne znači da se mogu ponašati kao da su sami. Vjernost u vezi na daljinu znači da svima oko sebe trebate dati do znanja da ste u vezi. Vaše misli trebaju biti usmjerene samo na vašeg partnera, tako da očijukanja ostavite iza sebe.

Posjećujte se i viđajte se što je više moguće. Veza nikada ne može uspjeti ako je samo na telefonskim pozivima, tako da se morate viđate što češće. Postavite si pravila o posjećivanjima i komunikaciji i držite ih se, jer je to jedini ključ uspjeha. Konstanta je ta što pomaže vezi na daljinu da opstane.

Trebate razgovarati o zajedničkoj budućnosti, te kako ćete doći do nje i na koji način ćete uspjeti u tome. Od velike je pomoći ako jedno drugome pokažete da vaša veza ima cilj i da sva živciranja i želje nisu bile uzalud.

Ako ste ljubomoran tip, pokušajte što je više moguće ne uništavati vezu sa ljubomorom. Prije ulaska u vezu na daljinu, morate biti svjesni prepreka koje vas očekuju. Povodite se za onime da je svatko nevin dok ne dokaže suprotno. Okanite se detektivskih igrica i prestanite ispitivati zašto se partner nije odmah javio na telefon, s kime je bio, što je sve točno radio, itd.

Da bi veza opstala i bila bez sumnji, potrebno je povjerenje i razum. Prihvatite da je sasvim prirodno da vaš parner i vi imate socijalni život! Naravno, ne kažemo da trebate biti skroz naivni, ali ne smijete biti presumnjičavi, jer je to najgore za jednu vezu.

Jako bitan za održavanje veze je i pozitivan stav. Nije najstrašnije u životu biti odvojen od partnera, to vrijeme iskoristite za sebe i bavite se stvarima koje vas čine sretnim.

Bilo bi dobro da svom partneru poklonite nešto osobno, nešto što je vaše i što je uvijek uz vas, jer će ta stvar zagrijati partnera u onim hladnijim danima i pružiti mu osjećaj vaše blizine.

Vi i partner trebali bi raditi na uravnoteženom odnosu, što znači da gradite svoj ljubavni odnos na povjerenju, razumijevanju i odluci da će vaša veza uspjeti. Važno je da se oba partnera jednako trude, te da jednako surađuju, kako bi ta veza bila sretna veza koja će opstati.

Donosite zajedničke odluke o stilu života, poslu, planovima, izlascima, te gradite snažnu vezu bez obzira što ste odvojeni. Uvijek budite uz svog partnera, te se potrudite da uvijek budete dostupni ukoliko vas partner hitno treba. Najbitniji osjećaj u vezi, uz koji jedino veza i uspijeva je osjećaj sigurnosti, da znate da se možete osloniti na svog partnera u svakom trenutku. U vezama na daljinu to znači i iznenadno otputovati ako je to potrebno, a na to morate biti spremni.

Zajedničko vrijeme za parove u vezi je rijetkost, te je toliko dragocjeno da tim parovima kada se nađu jedino odgovara samoća. Naravno, to ne znači da se neće više s nikime družiti, ali ih treba pustiti da neko vrijeme budu sami i nadoknade propušteno, a to su fizički dodiri.

Veza na daljinu je svakako privremena situacija, koja se s vremenom treba privesti kraju, što znači da trebate dati sve od sebe i izdržati vrijeme kušnje, kako bi na kraju imali ono za čime ste cijelo vrijeme žudili, a to je svog partnera blizu sebe, s kojim ćete živjeti zajedno i osnovati obitelj.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock