Velike vrućine – kako ih preživjeti i osjećati se ugodnije

Velike vrućine, Foto: ChameleonsEye/Shutterstock

Kako bi se zadržala pravilna tjelesna tempretura, krvne žile se proširuju te tako koži otpuštaju toplinu. No, u ekstremnim uvjetima, kada je vanjska temperatura previsoka, ne pijemo dovoljno vode i sunce nam udara u glavu, u tijelu dolazi do potrebe za mnogo krvi na određenim mjestima. To isto znači da na drugim mjestima, primjerice u mozgu, nema dovoljno krvi što dovodi do problema s krvnim tlakom i osjećajem malaksalosti. U nastavku donosimo kako preživjeti velike vrućine i kako se osjećati ugodnije.

Pijte puno vode

U vrijeme vrućih ljetnih dana, znojenjem gubimo i do tri litre tekućine na dan. U slučaju da ne dođe do nadoknade, dolazi do glavobolje, umora, osjećaja malaksalosti i slabe koncentracije. Kako se ne biste doveli u situaciju da vam se tijelo pregrije i da nastupi dehidracija, preporučuje se popiti i do tri litre vode dnevno.

Izbjegavajte zaslađene sokove koji su često prepuni praznih kalorija i pijte običnu vodu. Vodu eventualno možete zamijeniti prirodnim sokovima od voća i povrća koje je potrebno odmah nakon cijeđenja i popiti. Naša preporuka je prirodni sok od cikle, mrkve i jabuke koji će zadovoljiti sve potrebe za vitaminima i mineralima.

Ne pijte ledenu tekućinu

Iako mnogi smatraju kako će jako rashlađena tekućina, najbolje rashladiti njihovo tijelo, varaju se. Naime, ledena tekućina dodatno zagrijava organizam jer proizvodi više energiju kako bi se unesena hladna tekućina bolje prilagodila temperaturi tijela.

Iako vam se čini da vam kava pruža trenutnu energiju, to je samo trenutno, jer uz nju morate piti još više vode. Kofein uzrokuje dehidraciju organizma. Izbjegavajte i alkoholna pića jer alkohol proširuje krvne žile što negativno utječe na krvni tlak.

Povremeno se osvježite

Kada ste kod kuće i postane vam nesnosno vruće, preporučuje se umivanje mlakom vodom. Kako biste se dodatno osvježili, operite cijele ruke ili stavite stopala u mlaku vodu. Ako niste te sreće i tijekom vrućih ljetnih dana morate otići do grada, uvijek sa sobom nosite osvježavajuću vodicu za lice kojom ćete moći poprskati lice i dekolte.

Izbjegavajte masnu hranu

Iako je ljeto sinonim za roštilj, preporučuje se da izbjegavate meso i tešku i masnu hranu. Teška hrana dodatno opterećuje tijelo tijekom vrućina jer je probavi potrebno puno više krvi za razgradnju, a ta krv se povlači iz kože. Koža u tom slučaju ima manju količinu krvi kako bi regulirala optimalnu temperaturu.

Birajte laganija jela kao što su ribe, razne osvježavajuće salate, rižota, tjestenine, voće i povrće.

Izbjegavajte teške sportske aktivnosti

Tijekom trčanja i bavljenja nogometom, rukometom, tenisom ili košarkom, tijelo gubi puno tekućine koju je za vrijeme vrućih dana teže nadoknaditi. U takvim uvjetima, potrebna je litra tekućine svakih sat vremena. Ako svejedno ne želite odustati od bavljenja sportom, preporučuje se da ga prakticirate u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer. A svakako ne morate izbjegavati ronjenje i plivanje.

Iako se zaštita od sunca preporučuje tijekom cijele godine, štetnost sunčevih zraka je najviša tijekom ljetnih mjeseci. Stoga, nikada ne izlazite iz kuće bez zaštitne kreme. Čuvajte kožu i zdravlje, jer jedino tako će vam ljetni dani lakše pasti.

Autor: M.L., Foto: ChameleonsEye/Shutterstock