Vegetarijanski recepti

juha od povrća

Vegetarijanska kuhinja i recepti koji je krase su neizmjerno bogati. Mnoštvo okusa i kombiniranja hrane krije se u prehrani vegetarijanskih recepata. U jelima ćete otkriti koliko fini i izbalansirani okusi mogu biti bez da konzumirate meso i mesne prerađevine.

Za početak baza neka vam budu namirnice biljnog podrijetla koji imaju funkciju kopiranja okusa mesa, a to su soja, tofu i seitan. Koristite ih jednom na dan u sklopu glavnog obroka. Tako ćete tijelu osigurati potrebne količine protine. Uz njih, kombinirajte razno povrće, sjemenke, žitarice, gljive, mahunarke te ne zaboravite uživati u voću i povrću.

Za doručak možete odabrati kombinaciju raznih žitnih pahuljica od zobi, ječma, raži ili pira. Ubacite u njih lanene sjemenke, cimet i kakao zrna i na zdravi način započnite dan. Možete isprobati i neka od biljnih mlijeka kao što su bademovo ili sojino mlijeko. Isto tako možete napraviti omlet s jajima. Dodajte mu svježe povrće kao što su paprika, luk ili poriluk i obogatite okus jela. Jaja će vam dati sitost i sve potrebne vitamine i minerale kako bi pravilno započeli dan.

Za glavno jelo odaberite jela od soje jer niti jedna druga biljka nije u tolikoj mjeri bogata esencijalnim aminokiselinama. Uz nju možete kombinirati mahunarke ili žitarice kao što su leća, mahune, grah, integralna riža ili tijesto. Uz tjesteninu i rižu ne zaboravite i na brojne salate koje će vam dati potrebne minerale. Nakon obroka za desert pojedite ukusnu sezonsku voćku.

Za večeru odaberite lagan obrok spravljen kombinacijom svježeg kravljeg sira i vrhnja. U njega možete dodati vlasac ili neki drugi začin po želji. Uz to pojedite kruh od raži i popijte čaj od zobi.

Za međuobrok vam preporučujemo razne voćne salate, frapee, krem juhe ili smoothieje. Izbor je na vama, jedite ono što volite i uživajte u okusima!

Vegetarijanska prehrana je ukusna i raznovrsna i nema razloga da ne kombinirate velik broj namirnica. Bit ćete zdraviji i poletniji jer se na taj način možete zaštititi i od raznih bolesti. Isprobajte ove zanimljive i ukusne recepte i uživajte u ekološkoj i etičkoj prehrani.

Autor: M.L., Foto: Francesco83/Shutterstock