Vegetarijanski izvor proteina

varivo leća

Proteini ili bjelančevine vrlo su važne za normalno funkcioniranje svih stanica u tijelu. Najčešće ih pronalazimo u mlijeku, mesu, jajima te ostalim namirnicama životinjskog podrijetla. Stručnjaci smatraju da je dnevna preporučena doza proteina 1 gram na jedan kilogram težine. No, što ako ste odlučili biti vegetarijanac? Gdje ćete ih pronaći?

Nemate razloga za brigu. Proteini se, iako malo teže, mogu naći u namirnicama biljnog podrijetla. Važno je da ih ne izostavite iz prehrane pa pročitajte popis gdje ih možete najlakše naći i tako unijeti u tijelo.

1. Soja

Soja je glavna namirnica svake vegetarijanske kuhinje. U isto vrijeme, ona u sebi sadrži i bogatstvo proteina pa bi je trebali konzumirati što češće. Smatra se da jedna šalica soje u sebi ima čak 30 grama proteina. Ista mjera proteina nalazi se u 100 grama mesnog odreska.

2. Tofu

Tofu ili sojin sir, često se koristi kao glavna namirnica vegetarijanskih sendviča. U prodavaonicama zdrave hrane nudi se klasični tofu te onaj u raznim okusima od kojih je najpoznatiji dimljeni. Ako već niste, obvezno ga uvrstite u prehranu jer 100 grama tofua ima oko 9 grama proteina. Tofu je bogat i magnezijem pa ćete u isto vrijeme zadovoljiti i potrebe ovog bitnog minerala.

3. Mahunarke

Jedite redovito sve vrste mahunarki jer su one glavni biljni izvor proteina. U tome prednjače grah, grašak i leća. Preporučuje se jesti ih barem tri puta tjedno. Osim što su veliki izvor proteina, one sadrže i ugljikohidrate koji će vam dati energiju.

4. Kvasac

Suhi ili pivski kvasac, osim što je bogat mineralima kao što su željezo, magnezij, selen i cink, on u sebi sadrži čak 50% preporučene dnevne doze proteina.

5. Bademi

Orašasto voće, od kojih prednjače bademi trebalo bi biti u svakodnevnoj prehrani vegetarijanca. Uzmite ih kao zdravu grickalicu za međuobrok, a u isto vrijeme ćete zadovoljiti i potrebe za proteinima. Jedan badem ima oko 0,3 grama proteina. Dakle, ako na dan uzmete deset badema, u tijelo ćete unijeti 3 grama proteina.

6. Avokado

Ovo egzotično voće u sebi sadrži čak 3 grama proteina. Zbog blagog i ukusnog okusa može se lako kombinirati u brojnim jelima. Ubacite ga u salate ili ga kombinirajte u slanim varijantama. Pojedite ga sirovog ili možete pripremiti i namaz od avokada.

Vegetarijanski izvor proteina važno je zadovoljiti iz biljaka. Uvrstite ove namirnice u svoj vegetarijanski jelovnik jer osim što su iznimno zdrave, uz pomoć njih zadovoljit ćete dnevne potrebe za proteinima. Kombinirati se mogu lako u svim obrocima, a neke od njih dati će jelu i poseban okus.

Autor: M.L., Foto: CGissemann/Shutterstock