Vegetarijanska dijeta za mršavljenje

voće i povrće na dasci

Imate li želju promijeniti svoje životne navike. Meso vam nije najbitnija skupina namirnica i možete ga uzeti ili ostaviti? Tada vam želimo dobrodošlicu. Ugodno se smjestite i pročitajte što slijedi. Radi se o vegetarijanskom planu prehrane koji se temelji na unosu složenih ugljikohidrata i vrlo malo masnoća.

Dijetu je osmislio profesor medicine i kardiolog Dean Ornish. 90-ih godina bio je zabavljen proučavanjem utjecaja promjene načina prehrane na ljudsko zdravlje i razvoj krvožilnih bolesti. Kao rezultat toga nataje knjiga Eat More, Weigh Less.

Odlučite li se za ovaj način prehrane primarni izvor nutrijenata biti će cjelovite namirnice, složeni ugljikohidrati poput voća i povrća nasuprot jednostavnim ugljikohidratima koje nalazimo u šećeru i medu. Količina masnoće svedena je na minimum i tek 10 posto kalorija dobiva se na ovaj način.

Iako je kalorijska vrijednost niža od one na koju smo navikli, što će rezultirati gubitkom na težini, nećete osjećati iznenadne napadaje gladi jer je prehrana balansirana tako da sadrži mnogo vlakana zbog kojih ćete se osjećati siti. Čak i ako gubitak težine nije vaš primarni cilj imat ćete koristi od ovog načina prehrane, koji znanstveno potvrđeno smanjuje rizik arteroskleroze.

Naravno postoji problem. Zapadnjački način prehrane uvelike se temelji na proteinima životinjskog podrijetla i visoko prerađenim namirnicama. Primjerice obični bijeli kruh koji nekonzumiramo na svakodnevnoj bazi lišen je svim esencijalnih nutrijenata. Dobivate prazne kalorije.

Vrlo je moguće da osobe koje su pretile budu pothranjene. Dakle unatoč njihovoj težini količina kvalitetnih hranjivih tvari koje tijelo može iskoristiti za svoje funkciniranje ekstremno je smanjena.

Nemojte brinuti da bi ova dijeta mogla u vašem novčaniku ostaviti postapokaliptični scenarij. Pažljivo planirana vegetarijanska prehrana zapravo je isplativija od one u koju je meso uključeno. Trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću kao i mladim djevojkama sugerira se konzultiranje sa liječnikom.

Budite oprezni pri odabiru namirnica. Nemojte birati najjeftinije, jer razmislite, sve što pojedete postaje dio vas. Kalcij se ugrađuje u kosti, pojedeno jaje postaje dio vaših mišića, vitamini i minerali održavaju normalne mikrofunkcije. Kada je god moguće birajte organske namirnice provjerljivog podrijetla.

I imperativ je promjena navika. Ustanite sa stolice, odlijepite se od ekrana ili TV-a i učinite nešto dobro za sebe. Počnite polako i lagano pojačavajte intenzitet. Ljudsko tijelo stvoreno je za pokret. Ako su vam klasične vježbe dosadne , nađite što vam odgovara. Bilo što što što će podići frekvenciju srca dobro je. Možete i samo upaliti glazbu i plesati, ili napraviti veliki krug oko svoje ulice ili naselja sa psom. Izaberite sami. Želimo vam uspjeh!

Autor: L.K., Foto: Glovatskiy/Shutterstock