Važnost unosa tekućine

nadoknada tekućine

Svaki dan tijelo kroz znojenje, mokrenje i druge aktivnosti gubi tekućinu iz organizma, koju je potrebno nadoknaditi. Kod malih beba i djece, tekućina iz organizma se gubi i kroz bljuckanje i povraćanje. Zato ju svakodnevno treba nadoknaditi unošenjem tekućine u organizam. Koju tekućinu je najbolje ponuditi djetetu, donosimo u nastavku.

Idealna tekućina za nadoknađivanje su čajevi, ali morate pripaziti koji čaj ćete ponuditi bebi. Bebe trebaju piti čajeve prilagođene njihovom uzrastu, a uvijek mogu piti blagi čaj od kamilice. Ukoliko vam dijete dobije proljev, zaustaviti ga možete crnim čajem, koji prije davanja maloj bebi morate razblažiti. Čaj je tekućina koju će dijete lako prihvatiti s obzirom da ima okus, za razliku od vode. Nije potrebno zaslađivati čaj, a ako ga baš želite zasladiti, možete ga zasladiti sa malo meda, ukoliko je beba naravno navršila godinu dana.

Gazirana pića se nikako ne smiju davati maloj djeci, posebice ako su mlađa od tri godine. Nakon treće godine djeteta, možete mu ponuditi gazirano piće, ali samo jednu čašu na dan. Isto tako djeci se do četvrte godine formiraju okusi, pa ih nije pametno nuditi nezdravima napitcima, kako ih ne bi bespotrebno zavoljeli.

Voda je najbolja za utažiti žeđ, a i najzdravija je. Poznato je da djeca mlađa od 6 mjeseci smiju piti samo prokuhanu vodu, ali s obzirom na promjene vode koje se danas događaju, preporučuje se prokuhati djetetu vodu prije konzumacije, sve do njegove prve godine. Možete djetetu ponuditi i flaširanu vodu, ali ako je dijete mlađe od 6 mjeseci, svejedno i flaširanu vodu trebate prokuhati.

Možete djetetu ponuditi i voćne sokove, kako bi utažila žeđ, ali to baš i nije preporučljivo. Ukoliko djetetu mlađem od 6 mjeseci dajte sok za žeđ, bilo bi dobro kad bi ga razrijedili sa malo prokuhane vode. Čistog soka dijete smije popiti 2 dcl na dan. Dijete mlađe od 8 mjeseci smije piti samo one sokove koji su namijenjeni bebama, a nakon 8 mjeseci možete mu ponuditi i sok za odrasle. Mada je puno bolje da sami djetetu cijedite voće.

Sokovi, voda i čajevi nisu jedine tekućine koje nadoknađuju izgubljenu tekućinu iz organizma. Osim njima izgubljenu tekućinu u organizmu možete nadoknaditi raznim finim toplim juhicama.

Autor: A.Z., Foto: Smit-2/Shutterstock