Važnost igre za razvoj djeteta

djecja inspiracija

Mala djeca vole provoditi vrijeme sa svojim roditeljima i zabavljati se sa njima. Imajući to na umu, isprobajte sa svojim djetetom neke od dolje navedenih aktivnosti, kako bi mu potaknuli inspiraciju i kreativnost.

Kao što smo već rekli, mala djeca vole provoditi vrijeme sa svojim roditeljima, pa ih stoga uključite u obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su sastavljanje popisa namirnica, obavljanje kupovine, spremanje kuhinje, itd. Ne samo da ćete djecu takvim aktivnostima zabaviti, nego ćete im pružiti osjećaj važnosti.

Uključite svoje dijete u pripremanje ručka. Ono sigurno može oprati salatu, narezati mrkvu, staviti tanjure na stol, napraviti sok, itd. Osim uključivanja djeteta u sporedne aktivnosti, možete dijete uključiti i u pripremanje glavnog jela. Primjerice neka peče zajedno sa vama. Pečenje je dobro za djecu svih uzrasta, jer osim što će im pružiti zadovoljstvo, odlično je za taktilni razvoj. Najbolje bi bilo da zajedno pečete ukrasne kolačiće, koji su jako dobri za razvijanje kreativnosti, a kasnije ih možete zajedno bojati u razne boje.

Potaknite dijete da radi lutkarske predstave, koristeći svoje plišane igračke ili igračke koje je samo napravilo. Ako dijete želi samo napraviti igračku, pomognite mu u tome i za materijal mu dajte, čarape, vatu, itd. Potaknite im maštu i istraživanje, tako da uzmete razne rekvizite i odjeću, pa zajedno zaplovite u svijet mašte i fantazije.

Rješavajte složenije zadatke, poput crtanja krugova, pisanja svog imena. Upotrijebite materijal poput voštanih bojica, pastela i raznih vrsta papira. Rezanje i lijepljenje razviti će djetetu samopouzdanje, ali neka to uvijek obavlja samo pored vas. Umjetničke aktivnosti se trebaju obavljati u neredu, zato nemojte šiziti zbog nereda, nego uživajte u razvijanju svog djeteta.

Sport je važan za razvoj motorike kod djeteta, te većina predškolskih ustanova nudi sport. Osim sporta za djetetov razvoj jako je dobar ples, igre loptom, šetnja, itd. Primjerice u šetnji prirodnom puno razgovarajte i učite o raznim biljkama i životinjama koje vas okružuju.

Obavezno čitajte svom djetetu, te mu usadite ljubav prema čitanju. Posjetite katkad knjižnicu, dopustite djetetu da samo odabere knjige koje ga zanimaju, pa neka se pretvara da vam čita priču. Čitanje djeci pomaže u razvoju koncentracije i slušanja.

Televiziju i ostale elektronske uređaje neka dijete koristi što manje, a kada koristi, onda neka gleda obrazovne programe, igra zagonetke i memorijske igre, itd. Takve igre i emisije dijete potiču na razumijevanje i razmišljanje. Ukoliko vaše dijete gleda televiziju, sjednite s njim pa razgovarajte o tome što gleda na televiziji.

Pjevajte zajedno, svirajte glazbene instrumente, napravite instrumente od posuđa, ukoliko ga nemate. Napunite boce s rižom, tave i lonce učinite bubnjevima, te svirajte i uživajte. Posjećujte dječja igrališta, kazališta, muzeje, itd. O svemu puno razgovarajte.

Nikada nemojte zaboraviti na važnost slobodne igre, te nikada nemojte zaboraviti odvojiti dovoljno vremena za igru. Pravila igre mijenjate kako djetetu igra ne bi dosadila. Ukoliko vam dijete postane anksiozno i razdražljivo, znači da je umorno i da se treba odmoriti.

Autor: A.Z., Foto: Jaimie Duplass/Shutterstock