Važnost igranja s djecom

igranje djece

Djeca od malena razvijaju maštu i sjećanja. Ako roditelji ne posvete djetetu dovoljno pažnje i ne usmjere ga klasičnim igrama u vrijeme Interneta, pametnih telefona i računala djeca bi mogla zaboraviti važne igre koje su ključne za rast i razvoj.

Djeca koja ne trče na travi, koja se ne penju po voćkama i ne igraju lovice mogla bi postati naša budućnost. Kako će dijete koje nikada nije osjetilo travu pod nogama, znoj na licu od trčanja i uzbuđenje koje donosi igra lovica ikada moći cijeniti takve stvari? Ako roditelji ne potiču djecu na takve aktivnosti mogli bismo imati djecu koja će jedine igre igrati na računalima i mobitelima.

Trčanjem, lovicom, barbikama i igrama s autićima djeca razvijaju maštu, motoriku i sposobnost procjene svojih mogućnosti. Dok je roditeljima lakše manjoj djeci dati mobitel ili tablet da tipka po njemu, za djecu je važnije da se roditelji s njima igraju klasično. To mogu biti igre s loptama, kockama ili plišanim medvjedićima.

Iako je važno za djecu da upoznaju tehnologiju i da budu u toku, djecu ne smijemo izložiti tome da zaborave klasično igranje. Mašta koju dijete dobiva iz smišljanja priča s lutkama, dok zamišljaju kako voze auto ili traktor potpuno je drukčije od onoga što dijete vidi u video igricama. Jednaka je razlika između knjige i filma kao i klasična igra s video igrama, aplikacijama i sličnim. Dijete u klasičnoj igri samo diktira što vidi u svojim mislima i što mu se sviđa.

Još jedna od velikih prepreka za razvoj djeteta je televizija, koju starija djeca gledaju sve više i više. Dok su prijašnje generacije imale ograničeno vrijeme gledanja televizije, danas djeca imaju televizore u svojim sobama. Prevelika upotreba Interneta, mobitela, aplikacija, televizije i društvenih mreža dovodi do ovisnosti o tehnologijama i Internetu koja je u sve većem porastu.

Roditelji su ti koji od najranijih dana djeci trebaju pokazati radost igre, upoznati dijete s vršnjacima i pustiti da se malo dijete što prirodnije razvija. Postepeno uvođenje tehnologije u ograničenim i primjernim dozama za djecu će značiti da je to dio života kao i trčanje po travi, nogomet, preskakanje užeta, igranje s lutkama i slično.

Autor: J.S., Foto: 2xSamara.com/Shutterstcok