Važnost doručka

omlet

Ako niste do sada doručkovali, pravo je vrijeme da počnete jer doručak je obrok kojem morate posvetiti najviše pažnje u danu. Mnogi preskaču doručak ili čak povremeno tijekom jutra grickaju nezdrave namirnice jer u tijelo nisu unijeli adekvatne hranjive tvari. Pošto se radi o namirnicama koje imaju nisku razinu proteina, tijelo je u stalnoj potrazi za dodatnim unosom hrane, što dovodi do pretilosti.

Pravilan i uravnotežen doručak podrazumijeva idealan unos proteina, ugljikohidrata i vlakana. On nam daje energiju, ne samo tijekom jutra već tijekom cijelog dana. A uz sve to, nećemo tako često posezati za nezdravom hranom. Tako možemo reći da doručak čak potiče i na mršavljenje.

U ovo užurbano vrijeme vrlo je bitno poraditi na načinu prehrane jer ćemo se tako lakše nositi i sa stresom. Preskakanje doručka je najveća greška koju možete učiniti za tijelo. Nakon sna potrebna vam je energija kako biste mogli započeti dan, a doručkom ćete razbuditi i potaknuti organizam. Hranjive tvari iz doručka opskrbit će tijelo za aktivnosti koje su pred vama.

Brojna provedena istraživanja kažu da oni koji posvete više pažnje doručku bolje se bore sa stresom, bolje su koncentrirani na poslu, a djeca koja ne preskaču doručak postižu bolje rezultate u školi. Istraživanja nam kažu da preskakanje doručka može dovesti i do raznih bolesti kao što su dijabetes i neravnoteža minerala i vitamina u tijelu. Također, esencijalne hranjive tvari dobivene iz doručka ne mogu se unijeti naknadno tijekom dana.

Ako vas sve ovo nije uvjerilo da uvedete doručak kao glavni obrok u danu, možda će vas razuvjeriti činjenica da ljudi koji svakodnevno doručkuju imaju indeks tjelesne mase u granicama normalne, za razliku od onih koja ga preskaču.

Neki misle da će preskakanjem doručku poraditi na skidanju suvišnih kilograma, no upravo je suprotno. Oni koji su doručkovali, smanjili su višak kilograma i doveli tjelesnu težinu do idealne.

Započnite dan finim omletom s povrćem i čašom mlijeka ili pripremite ukusne žitarice od cjelovitog zrna. Pripazite samo da se ne radi o zaslađenim žitaricama, a najbolje bi bilo da ih kupite pojedinačno i složite svoj vlastiti miks žitarica. Pomiješajte ječmene, zobene, ražene i pirove žitarice, dodajte heljdine pahuljice i sve začinite kakao zrnima i cimetom. Tako će vaše tijelo dobiti sve što mu je potrebno da bi se borilo s dnevnim izazovima.

Nemojte se izgovarati na to da ujutro nemate dovoljno vremena za doručak. Iako jutra znaju biti poprilično užurbana, zastanite i pojedite doručak u miru. Za pripremu ukusnog i hranjivog doručka bit će vam potrebno svega par minuta.

Autor: M.L., Foto: ampFotoStudio/Shutterstock