Vaterpolo, ekipni vodeni sport

vaterpolist
Vaterpolist, Foto: EcoPrint/Shutterstock

Vaterpolo je zanimljiv, timski sport koji se odvija u vodi. U njemu sudjeluju dvije skupine, odnosno ekipe, a svaka ta ekipa ima sedam članova. On je jedan od najstarijih sportova Olimpijskih igara. Prvi se puta pojavio 1900. godine na Olimpijskim igrama u Parizu. Zahvaljujući uspješnoj hrvatskoj vaterpolskoj momčadi, ovaj nam je vodeni sport itekako poznat.

Pravila igre vrlo su jednostavna. Cilj je postići što više pogodaka, odnosno golova, a koja od momčadi u tome uspije, ona pobjeđuje. Sama utakmica ne traje dugo, samo 32 minute, gotovo najkraće od svih timskim sportova. Podijeljena je na četiri četvrtine, od kojih se svaka igra točno 8 minuta. Razlog tome je što je ova vrsta sporta izrazito naporna i dulji period igranja bio bi gotovo pa neizvediv, odnosno nemoguć.

Igrači nose kupaći kostim, donji dio te posebnu kapicu namijenjenu isključivo razlikovanju članova u suparničkim timovima. Na samim počecima razvoja ovog, danas izrazito popularnog, sporta bile su dozvoljene samo određene boje kapa, no danas se to promijenilo.

Dozvoljeno je nositi boje po želji, međutim, cijeli tim tada mora imati jednake kapice. Kada bi svi imali različite, teško bi se raspoznavali i igra bi bila nemoguća.

Vaterpolo se najviše igra u Europi, dok je u istočnim zemljama gotovo i nepoznat. Igra se održava u bazenima, obavezno pravokutnih, pravilnih oblika. Dimenzije takvog bazena najčešće jesu 33×25 metara, no to nije uvijek slučaj.

Veličina bazena varira. Dubina vaterpolskog bazena je oko 2 metra, a njega je potrebno redovito održavati kako ne bi došlo do ozljeda tijekom utakmice. Redovito čišćenje, filtriranje i provjera nešto su bez čega se kod ovog, ali i ostalih vodenih sportova ne može.

Vaterpolo je izrazito zanimljiva i zabavna igra, ne traje predugo pa će je jednostavno pratiti i oni koji nisu sportski znalci, te se manje razumiju u vaterpolska pravila.

Autor: D.Š. Foto: EcoPrint/Shutterstock