Valpovo, ravničarski grad sjeveroistočne Hrvatske

kulturni centar valpovo
Kulturni centar Valpovo, Foto: Flammard/Wikimedia

Grad Valpovo smješten je u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske i sa svojim pejzažom predstavlja jedan od najizrazitijih ravničarskih područja Hrvatske kojeg čine naselja Grad Valpovo i prigradska naselja Harkanovci, Ivanovci, Zelčin, Marjančaci, Ladimirevci, Nard i Šag. Nalazi se na 92 m nadmorske visine. Površina Grada iznosi 142,7 km2.

Po lokaciji gravitira rijeci Dravi, dok sredinu gradskog područja presijecaju autohtoni vodeni tokovi rijeke Karašice i Vučice. Valpovo i naselja u široj okolici spominju se u povijesnim zapisima iz 14.stoljeća, iako nema sumnje da su neka od njih postojala i ranije.

Od vrlo starih naselja navode se Šag i Bistrinci, kao i sva ostala mjesta u kojima su u prvom iliBliža okolica Valpova pripadala je Baranjskoj, a od Marjančaca, Veliškovaca i Đurđa prema zapadu, Križevačkoj županiji.

Ime Valpovo nije staroslavenskog niti hrvatskog porijekla. Ono, zapravo, govori i svjedoči o vremenu nastanka vlastelinstva, vjerojatno poslije najezde Tatara i dolaska tada mnogih stranaca u srednjovjekovnu Slavoniju i Ugarsku.

Na čelu vlastelinstva nalazio se doseljenik porijeklom iz austrijskih pokrajina u svojstvu valpota ili valputa, upravitelja ili blagajnika feudalnog vlastelinstva. Najezdom Turaka Valpovo potpada pod njihovu vlast 1543.godine, i njihova vladavina traje sve do 1687. godine, kada ga je valpovački aga Muharem predao carskoj vojsci.

U Valpovu je smješten jedan od najljepših parkova Slavonije i Baranje, čiji je osnivač bio barun Josip Prandau, a arhitektura ovog parka pripada tipu engleskih pejzažnih parkova.
Dendrološkom analizom, prema podacima iz 1977. godine, u parku su bile zasađene 23 vrste crnogorice i 110 vrsta bjelogorice.

Pored valpovačkog parka, jednog izuzetno vrijednog hortikulturnog spomenika, Valpovo ima i drugih znamenitosti i vrijednosti, kao što su kompleks Dvorca Normann-Prandau, župna crkva bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije iz 18. stoljeća, kapelica Sv. Roka s kraja 18. stoljeća, Muzej Valpoštine, staro groblje, te mnogo crkvica i kapela.

Kulturna manifestacija Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva, Ljeto valpovačko održava se posljednjeg tjedna u lipnju još od 1968. godine. Jedna je od najstarijih takvih manifestacija na našem području. Ukoliko se u to vrijeme zateknete u Valpovu, nikako ne propustite ovu manifestaciju.

Autor: M.T. Foto: Flammard/Wikimedia