Uzroci slabe koncentracije

pad koncentracije

Lošu koncentraciju može uzrokovati više faktora, a neki od njih se pojavljuju i istovremeno. Ako vam se češće događa da zaboravljate što ste htjeli napraviti ili što ste mislili, znači da imate problema sa padom koncentracije, koja dolazi od raznih promjena u organizmu.

Ukoliko imate pretrpani raspored svaki dan u tjednu, te ne znate od kuda bi krenuli nakon što se probudite, znači da vam je prijeko potrebna fizička aktivnost. Gubitak koncentracije prilikom mnogih zadataka može utjecati na vašu koncentraciju, a trebali bi vježbati barem dva puta na tjedan.

Kronični umor može uzrokovati i manjak vitamina i minerala. Kako bi na to utjecali, trebali biste konzumirati što više svježeg voća i povrća.

Na rad mozga uvelike utječe i loša i neredovita prehrana, koja dokazano utječe na koncentraciju osobe. Zato je vrlo važno da si napravite plan prehrane, u kojem ćete voditi računa, što i kako jedete, te da se tog plana svaki dan pridržavate. Najbolje bi bilo kada bi si napravili tablicu po danima, te je stavili na vidljivo mjesto i pridržavali je se.

Ukoliko imate smanjenju funkciju štitne žlijezde, ona isto tako može uzrokovati pad koncentracije. U tom slučaju bi bilo najbolje da posjetite svog liječnika, koji bi vam trebao pogledati staje i odrediti terapiju ukoliko za njom ima potrebe.

Ako ste možda donedavno pušili, vrlo vjerojatno će vam se pojaviti pad koncentracije, što će uzrokovati misli koje će biti usmjereni na želju za cigaretama. Ono što možete poduzeti u tim trenucima je samo biti uporni, jer će ova faza proći.

Osobama koje uđu u 50-te godine, koncentracija polako počinje padati. U ovim godinama koncentracija posebice počinje padati ženama koje uđu u menopauzu. Za vrijeme menopauze žene počinju zaboravljati i gube koncentraciju. U takvim situacijama se najbolje posavjetovati sa liječnikom koji će vam prepisati terapiju.

Autor: A.Z., Foto: mast3r/Shutterstock