Uzgoj ljutih čili papričica na balkonu

cili-papricice

Ako nemate vrt ili želite svom balkonu podariti egzotičan izgled, posadite čili papričice na balkonu. Ove malene šarene papričice sve su popularnije na našim područjima, a nerijetko se sade upravo na balkonima. Naime, budući da vole upravo mjesta okupana sunce, čili papričice će uživati na sunčanim terasama, a zauzvrat će vas nagraditi veselim i ljekovitim plodovima.

Čili papričice ili kajenski papar (papričice samljevene u prah) pripadaju u porodicu Capsicuma. Zbog svoje ljutine čest su sastojak mnogih jela tradicionalne meksičke ili azijske kuhinje.

Dom čili papričica je Južna Amerika, no, danas se najviše uzgajaju u Aziji gdje su s vremenom postale jako popularne. U Aziju su je tijekom 16. stoljeća doveli moreplovci podrijetlom iz Portugala. Smatra se da ih je u Europu kroz svoja putovanja doveo Kristofor Kolumbo.

Ima raznih okusa, boja i veličina papričica, a što još i važnije raznih ljutina jer upravo se zbog ljutog okusa i uzgajaju. Što su više ljute, to su i ljekovitije pa ako vam odgovaraju ljuta jela, za uzgoj birajte one koje imaju više Scoville jedinica (SHU). Najljuća čili papričica na svijetu je Carolina Reaper s 2,2 milijuna SHU.

Kako posaditi čili papričice

Iako je jednostavniji uzgoj čili papričica iz presadnica i upravo se on preporučuje početnicima, nije toliko komplicirano niti posijati ih iz sjemena. Prednost sadnje iz presadnica je ta da je biljka otpornija na vremenske uvjete, bolesti i štetnike koji mogu naštetiti mladim, tek izniklim biljčicama.

Svim ljutim čili papričicama zajedničko je sljedeće. Za nesmetan rast i razvoj morate im osigurati:

  • visoku temperaturu zraka
  • relativno visoku vlažnost zraka
  • veliku posudu (što znači i veće papričice)

Prvi korak – izbor sjemena i uvjeti sjetve

Ako ste odlučili uzgojiti svoju biljku od prvog koraka, u početku je potrebno obaviti sjetvu. Sjetvu obavite još tijekom zime, u kontroliranim uvjetima u zatvorenom. Krajem zime i početak proljeća još su dosta hladni što znači da papričicama na otvorenom nećete moći pružiti temperaturu od 25°C (pa sve do 30) koja im je potrebna za nicanje.

Sjetvu u zatvorenom preporučuje se obaviti pred kraj veljače. Važno je znati da će papričici s većim brojem jedinica ljutine trebati i duže vrijeme za klijanje i rast.

Ako se ne možete odlučiti koju biste papričicu posijali, preporučujemo da odaberete neke od sljedećih koje uspijevaju u našim područjima:

  • Jalapeno
  • Serrtano
  • Hot Portugal

Papričica će niknuti otprilike za 5 do 30 dana od dana sjetve, a u idealnim uvjetima klijavost se kreće oko 80%. Za bolje i ujednačenije nicanje, osigurajte papričicama ujednačenu temperaturu zraka. Što je temperatura zraka veća, to je bolja klijavost. Ako se ona spusti ispod 21°C, klijanje će se jako usporiti.

Važno je da noćne temperature zraka ne budu niže od 10 stupnjeva.

Drugi korak – Priprema sjemena za sjetvu

Sada kada ste odlučili koju papričicu sijati i koje im vremenske uvjete trebate osigurati, pripremiti sjemenke za sjetvu. Naime, sjemenke se preporučuje prije same sjetve namočiti u vodi ili kamilici i ostaviti ih da tako odstoje tijekom noći. Bolji od vode je čaj od kamilice koji će na sjemenke djelovati kao dezinficijens.

Najbolji izbor supstrata je onaj koji možete naći u vrtnim centrima. Riječ je steriliziranoj zemlji koja ne sadrži bolesti i štetočine i korove raznih sjemenki. Odaberite gotovi supstrat i osigurajte papričicama siguran rast bez opasnosti od mogućih štetnika.

Sjemenke položite u male čašice od jogurta u koje ste stavili supstrat za sadnju. U svaku čašu staviti po jednu sjemenku jer previše zbijene sjemenke mogu uzrokovati oštećenje korijena kod presađivanja biljaka u veće tegle. Na dnu posudice obvezno probušite rupice kako bi višak vode mogao slobodno otjecati iz čašica.

Treći korak – sjetva

Sjemenke prekrijte s tankim slojem zemlje (5 mm). U slučaju debljeg sloja, sjemenke neće imati snagu za nicanje.

Posijane sjemenke položite na mjesto gdje će imati ujednačenu temperaturu zraka, od 25 do 30°C.

Kada ste obavili sjetvu, nemojte ih zalijevati sve dok ne primijetite da se gornji sloj zemlje potpuno osušio. Previše vlage i veće količine vode mogu naštetiti biljaka i uzrokovati pojavu gljivica i algi.

Neke čili papričice mogu niknuti već za 5 dana, dok ćete druge morati čekati nešto duže. Period nicanja može biti sve do 30 dana. Budite strpljivi.

Sve dok biljka ne nikne iz zemlje, nije joj potrebna svjetlost. Tek kada primijetite malu biljčicu, prebacite posude na mjesto na kojem će dobiti dovoljno svjetla. U ovom periodu odgovarat će im i puno sunca. Jedan sunčani dan, čiliju znači više nego nekoliko dana pod umjetnim svjetlom.

Presađivanje čilija

Kada biljka razvije tri do četiri prava lista, vrijeme je za presađivanje u veće posude. To se otprilike dogodi nakon tri tjedna otkada je biljka počela klijati.

Za presađivanje u veće posude koristite supstrat primjeren za sadnju povrća (paprike ili rajčice). Važno je da supstrat bude dobro dreniran, što znači da će voda moći slobodno otjecati kroz zemlju. Zadržavanje vode kod korijena može uzrokovati trulež.

Posude ili tegle birajte prema sorti i veličini čili papričica. Za manje i srednje sorte koristite tegle u veličini od 10 litara, dok za veće sorte nemojte birati one manje od 30 litara.

Bez obzira na to što su biljke sada već nešto veće i otpornije, pazite da im i dalje osigurate primjerene vremenske uvjete za rast. I dalje ih držite u zatvorenom.

Iznesite ih na otvoreno tek kada dnevne temperature porastu iznad 15°C, a noćne ne budu niže od 12°C.

U našim područjima primjereno ih je iznijeti na otvoreno tek sredinom travnja. Budite oprezni jer im niže temperature, a posebice pojava mraza, može jako naštetiti.

Kako odabrati najbolje mjesto

Čili jako voli sunce. Ako vam je balkon smješten na mjestu gdje tijekom cijelog dana dolazi sunce, papričice će na njemu jako dobro rasti.

Pripazite na razmak između teglica. On ne bi smio biti premali jer biljkama treba dobra cirkulacija zraka. Time ćete smanjiti i mogućnost gljivičnih oboljenja.

Kako njegovati čili papričice

Iako čiliju za rast treba puno svjetlosti i sunca, tijekom ljetnih mjeseci, kada su temperature zraka najviše, a sunce najjače, biljke bi trebalo zaštititi od sunca. Jako sunce tijekom cijelog dana može spaliti papričice što dovodi do brzog truljenja plodova.

Budite oprezni kod sadnje više različitih sorti papričica na maloj udaljenosti. One se vrlo lako u tim slučajevima mogu križati, ali to se neće dogoditi te godine kada izrastu, već iduće ako ćete od neke uzimati sjeme i sijati ga.

Zalijevanje čilija

Kod zalijevanja valja biti oprezan. Iako čili ne voli potpuno suho tlo, naštetiti mu može i previše zalijevanja koje može smanjiti ljutinu paprika i povećati mogućnost pojave gljivičnih oboljenja. Kako biste bili sigurni kada ih trebate zaliti, položite prst u tlo i ako je ono suho kod korijena, možete zaliti biljke.

Gnojidba čili papričica

Gnojenje se ne preporučuje prije nego što su papričice spremne za presađivanje, odnosno kada razviju tri do četiri prava lista.

U početku, u vrijeme vegetativne faze, preporučuje se korištenje gnojiva za rast povrća – rajčice ili paprike, a kada proces razvoja biljke dođe do generativne faze – razvoja pupova, tada je potrebno koristiti gnojivo za bolju cvatnju i razvoj plodova, odnosno ono koje sadrži dodatak kalcija koji je u ovoj fazi papričicama izrazito potreban.

Pinciranje – za bolji rast čilija

Pinciranje ustvari znači trganje zaperaka koji mogu unazaditi razvoj biljke. Naime, biljka za njihov rast troši puno energije koje bi trebala usmjeriti na rast stabljike, pupova i rodnih grana pa se oni uklanjanju. Njihovim uklanjanjem možete oblikovati izgled čilija kakav želite.

Ne znate što točno treba ukloniti? Proces je jednostavan – sve ono što se nalazi između pravog lista i stabljike.

Zaštita od lisnih uši

Uzgajate li papričice općenito na otvorenom pa tako i na balkonu, postoji mogućnost da ih nastane lisne uši. Ovi sitni kukci, jedva vidljivi golim okom probost će biljčice i sisati njihove sokove. Time mogu prenijeti na njih i razne virusne bolesti, a listovi se mogu početi kovrčati.

Kako biste zaštitili čili od lisnih ušiju, potražite u biljnim ljekarnama biljna ili kemijska sredstva za zaštitu.

Koliko dobri uvjeti utječu na rast čili papričica govori i to da je u plasteniku njihov prinos čak tri puta veći od onog na otvorenom. Na balkonu ipak možete donekle kontrolirati uvjete pa se preporučuje pridržavati ih se kako biste ubrali što više papričica.

Foto: JillWellington / Pixabay

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.