Uzgoj ljekovitog bilja

ljekovito bilje

Postoji cijeli niz prednosti zašto biste se mogli odlučiti za uzgoj ljekovitog bilja kod kuće. Imat ćete ukras oko kuće ili na balkonu, možete ih upotrijebiti za pripremu hrane jer su iznimno ljekovite ili ih možete uzgajati prvenstveno kao pomoć u liječenju.

Što god da odaberete imate svježu i čistu biljku koja vam donosi brojne koristi. Zbog zagađenosti ili ljudskog nemara pravo organsko bilje se sve teže pronalazi, a neke vrste su u prirodi ozbiljno ugrožene tako da postoji i mogućnost da trajno nestanu.

Umjesto da bilje kupujete, iskoristite svoj prostor i uvijek ćete moći ubrati svježu biljku. Možete ga uzgojiti na manjim ili većim površinama. Ako imate vrt prostor neće biti problem. Međutim, svoj vlastiti vrt ljekovitog bilja možete imati na balkonu ili na prozoru u teglici. Jedino što je bitno kod začinskog bilja je to da se nalaze što dalje od prometnica zbog ispušnih plinova.

Nemojte koristiti nikakva kemijska sredstva. Ljekovito bilje ionako rijetko napadaju kukci. Zapišite si gdje ste što posijali i tako vodite računa o tome kako koju biljku tretirati kod uzgoja.

Možete uzgojiti na primjer stolisnik, matičnjak, neven, koprivu ili kadulju za čaj ili se odlučiti za uzgoj ljekovitih začina kao što su ružmarin, bosiljak, korijander ili origano. Pobrinite se i za tlo. Ono ne mora biti bogato gnojivom. Ako imate domaći kompost, upotrijebite njega, a ako nemate, kupite organsko gnojivo.

Velika većina ljekovitog bilja najbolje uspijeva u sunčanim dijelovima, ali zaštićene u sjeni.

Koristite sjeme provjerenih proizvođača. Ono mora biti suho. Sjeme posijte u male posudice u kasnu zimu i držite ih u zatvorenom prostoru kako bi ih zaštitili od mraza. U proljeće ih možete staviti na otvoreno.

Nemojte sjeme prekriti s velikom količinom zemlje, posadite ga plitko, a zemlju usitnite. Nakon sijanja tlo održavajte vlažnim što će povoljno utjecati na rast sjemenja.

Na kraju, potrebno je naučiti kada biljku brati jer svaka ima svoje točno određeno vrijeme kada se bere. To je onda kada korijenje, sjemenje, cvjetovi ili listovi imaju najveću koncentraciju ljekovitih sastojaka. Odmah nakon branja, biljke osušite i spremite u tamne staklenke na mjesto gdje do njih neće dopirati sunčeva svjetlost. Tako zatvorene možete ih držati do godine dana.

Autor: M.L., Foto: photobank.kiev.ua/Shutterstock