Utjecaj reklama na djecu

reklame za djecu

Svakodnevno smo bombardirani agresivnim promidžbenim porukama, a one znaju dosta često diktirati našu potrošnju. Marketinške tvrtke znaju da su najmlađi potrošači najdostupniji i da nemaju kritički odnos prema stvarima koje im trebaju, nego su jako podložni promidžbenim porukama. Možete primijetiti da se šarene igračke na policama nalaze nadohvat ruke djeci.

Djeca ne mogu razlikovati imaginarni svijet od stvarnog pa poruke u reklamama shvaćaju doslovno. Djeca svijet oko sebe upijaju kao spužve pa im se uvlače u podsvijest reklame koje pokazuju primjerice, kako su trudnice lude, kako samo žene peru rublje.

Nažalost, danas svi imamo nekako premalo vremena kvalitetno se baviti djecom, pa su prepuštena sama sebi, često provodeći vrijeme ispred malih ekrana. Stoga, možemo reći da televizija djelomično odgaja našu djecu.

Tržište za djecu je sve veće i veće, da im se prodaju čak i parfemi koji im ne trebaju ili neki drugi proizvodi koji i nemaju direktne veze s najmlađima. To možete vidjeti kod onih instant juha u obliku slova, pahuljice koje stoje u šarenim kutijama, Jana sa Hello Kitty natpisom, ili deterdženti s privlačnim medvjedićima.

Danas trogodišnjaci prepoznaju brendove i proizvode koje vole na policama, a do osme godine već žele samostalno donositi odluke o kupovini. Tada već žele raspolagati svojim džeparcem i utjecati na potrošnju od roditelja.

No trošenje njihovog džeparca nije nešto neprofitabilno za marketing, ali usađivanje od malih nogu, potrošačkog mentaliteta koji će se pokazati u odrasloj dobi, je. Marketing dugoročno zarađuje na nama.

Kodeks časti HURA ima propise o načinu oglašavanja proizvoda za djecu ili gdje se djeca reklamiraju, no nažalost, propisi se krše. Ne bi se smjeli koristiti direktni apeli na kupnju, a reklama ne bi smjela izravno utjecati na djecu. No sankcije za prekršitelje nema pa mnogi i ne poštuju ta pravila.

Autor: S. G., Foto: Brian A Jackson/Shutterstock