Utjecaj mode na zdravlje žene

žena
Žena. Foto: javi_indy/Shutterstock

Gotovo svaka žena redovito prati modne trendove. Naši ormari i garderobe prepuni su osjeće koju ne nosimo, koja nam je prevelika, premala, ali je i dalje čuvamo. Odjeća je dio nas i nekih se odjevnih predmeta nikako ne možemo odreći.

Međutim, koliko god žene voljele određenu odjeću ili obuću, neki predmeti štete našem zdravlju. Visoke potpetice omiljeni su modni dodatak i odjevni predmet svake žene. Pristaju na gotovo sve kombinacije, izdužuju noge, čine ih tanjima, a čitavu siluetu vitkijom.

Opasne su kada je u pitanju pravilno držanje, položaj kralježnice i njeno iskrivljenje. Može doći do lomova, uganuća ili iščašenja. Osim toga, ukoliko se obuća sa visokim potpeticama nosi redovito i kroz dulje vremensko razdoblje, rizik za trajne zdravstvene posljedice mnogo je veći.

Skinny traperice već su nekoliko sezona u modi, pristaju svakom obliku tijela i pogodne su za sve prilike. Međutim, uska odjeća nije zdrava jer onemogućuje pravilnu cirkulaciju. Zatvaraju se pore u tijelu, javljaju se strije, a čak postoji mogućnost za alergijske reakcije. Iako mnogo žena toga još nije svjesno, skinny hlače najčešće su najveći krivac pojave celulita na nogama i području stražnjice.

Sličan učinak imaju i steznici. Povećavaju pritisak na donji dio trbuha te tako negativno djeluju na cjelokupni rad refluksa i crijeva. Osim toga, steznici ometaju pravilno disanje zbog čega se znaju javiti problemi sa tlakom, pravilnim radom srca i hiperventilacijom.

Naši savjeti ne znače da ne biste više smjeli nositi visoke potpetice ili uske hlače. Preporučuje se samo da ti radite umjereno. Manje je više, u svemu treba postojati mjera. Umjesto svakodnevnog nošenja skinny hlača i štikli, imajte ih samo kada je riječ o posebnim prilikama. Tako vam neće naštetiti, a izgledat ćete lijepo zbog čega će imati svoju svrhu.

Autor: D.Š.  Foto: javi_indy/Shutterstock