Utjecaj loše veze na zdravlje

veza i zdravlje

Znamo da veze nisu uvijek jednostavne, u svakoj vezi ima uspona i padova, no treba prepoznati što je loše razdoblje u vezi, a što je veza ispunjena ljutnjom, tugom i negativnošću. Od zdrave veze živimo dulje jer prihvaćamo i zdrave navike, no ako smo izloženi stalnom stresu izloženi smo i nepovoljnim posljedicama na naše zdravlje.

Loše veze imaju dugoročne negativne posljedice na naš imunološki sustav. U vezama gdje ima puno kritike, negativnosti, gdje se jedan partner uvijek povlači, imunološki sustav je oslabljen. U lošim vezama su partneri skloniji razbolijevanju nego u onim zdravima.

U vezama punim turbulencije nije rijetkost da se događa emocionalno prejedanje. Kada nas nešto muči skloni smo jesti kaloričnu hranu koja nema visoku prehrambenu vrijednost. Može se vidjeti da osobe koje u vezi dobiju na kilaži imaju probleme u vezi. U lošim vezama se događa da partneri na pasivno agresivan način pokušavaju riješiti probleme. Na ovaj problem treba reagirati na vrijeme kako ne bi došlo do pretilosti.

U trenutku kada se osjećamo loše privlačimo i takve partnere. Takvi partneri nam omogućavaju nezdravo ponašanje, čak ga i potiču kao što je alkohol ili droga i verbalno nasilje. Kada se jednom usvoje takvi obrasci ponašanja u vezi, teško ih se osloboditi. Ako dvoje ljudi pije, najvjerojatnije će krenuti nizbrdo jer potiču takvo ponašanje jedno kod drugog.

Ako vam je dan pun stres i konflikata s partnerom, poteškoće sa snom će sigurno doći, a premalo sna povećava rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, uranjene smrti i Alzheimerove bolesti.

Ako u vezi ima više stresa nego ljubavi, partneri će biti skloniji depresijama i anksioznom ponašanju. U takvoj vezi dolazi do pada samopouzdanja jer se partneri počnu podcjenjivati i postaju nemarni. Anksioznost i depresija povećavaju rizik od kroničnih upala.

Autor: S. G., Foto: Wavebreakmedia ltd/Shutterstock