Utjecaj kofeina na organizam

kava da ne

Većina ljudi treba kofein za početak dana, a to ni ne čudi s obzirom da se ispijanjem kofeina osoba osjeća budnijom i poboljšava joj se raspoloženje. No kofein i nije toliko dobar za zdravlje kako se čini. Osim što prividno povećava energiju, on zapravo ima vrlo štetne utjecaje na vaše zdravlje. U nastavku vam donosimo neke od njih.

Neka istraživanja čak su i pokazala da kofein u kratkom roku poboljšava koncentraciju i memoriju. No najbolje stvari u životu uvijek imaju svoju cijenu. Tako je i sa kofeinom. Koliko god nas kofein može podići, toliko nas može i spustiti. Povećan unos kofeina ipak ne može biti dobar za organizam, zato je kofein potrebno umjereno unositi u organizam i u određenim količinama, kako ne bi bilo štetnih posljedica.

Uvećani unos kofeina negativno utječe na zdravlje čovjeka. Mnogi piju pretjeranu količinu kofeina, misleći kako na taj način vraćaju energiju, i kako jedino tako mogu obaviti svakodnevne zadatke. No, pretjerana konzumacija kofeina zapravo negativno utječe na raspoloženje.

Kofein vraća energiju samo na kratko vrijeme, a nakon toga vaše raspoloženje i energija naglo padaju, čak brže i niže nego što je bilo prije unosa kofeina. Kofein zapravo usporava, umjesto da ubrzava te zna stvoriti ovisnost. On isto tako potiče otpuštanje adrenalina, koji utječe na mozak i funkciju tijela.

Kada je kofein prisutan u tijelu, teško je kontrolirati svoje emocije. Unošenjem kofeina u svoj organizam možete uzrokovati razdražljivost i anksioznost, omogućujući svojim emocijama da nadjačaju vaše ponašanje. Uz sve to kofein utječe i na spavanja, što znači da može utjecati na ciklus spavanja tako da je čovjeku teže zaspati. Kofein je u tijelu prisutan barem 8 sati nakon unošenja.

Kofein remeti duboki san koji je potreban tijelu da se odmori i obavi proces obnove. Ukoliko vam kofein poremeti san, probuditi ćete se nenaspavani, a to pak povlači da ćete čim otvorite oči posegnuti za šalicom kave, misleći kako je u njoj spas.

Simptomi nakon ispijanja kave

– nakon što popijete šalicu kave odmah morate obaviti veliku nuždu

– zbog ispijanja prevelike količine kofeina, sljedeći dan se ne možete probuditi

– previše ste nervozni na one koji sporo hodaju ispred vas

– u novim situacijama ste previše nervozni

– ubrzano kucanje srca

– mučnina

– umor

– napadaj panike prije intervjua

– ukoliko ju popijete navečer ne možete uopće spavati

– pretjerano pričanje

– ovisnost

Dakle, ako mislite da zapravo radite dobro ispijajući kofein, radite zapravo kontru svome tijelu i energiji. Unos kofeina iz kave radije zamijenite čajem. A ako se želite razbuditi i osjećati se sviježe najbolje bi bilo da se počnete zdravo hraniti, te da spavate minimalno 8 sati i da vježbate, tada vam neće biti potreban nikakav kofein da vam podigne razinu energije.

Autor: A.Z., Foto: Warren Glodswain/Shutterstock