Utjecaj alkohola na zdravlje

utjecaj alkohola na zdravlje

Mnogi se često znaju zapitati kakav je utjecaj alkohola na zdravlje. Pitanja su to koja postavljaju oni koji imaju običaj pretjerati s količinom unosa alkohola. Provedena su razna istraživanja, a koja su došla do zaključka kako se sve većom konzumacijom alkohola negativno utječe na mozak.

Tako ljudi koji piju imaju manji volumen mozga od onih koji nemaju običaj posegnuti za čašom. Iako je dokazano da alkohol negativno djeluje na mozak pokazalo se da manje količina alkohola sprječavaju pojavu srčanih bolesti.

Istraživanje se nije usmjerilo samo na organizam i utjecaj na pojedine organe nego i na činjenicu koliki je omjer između žena i muškaraca po pitanju konzumiranja alkoholnih pića. Došlo se do zaključka da muškarci piju više od žena, ali unatoč tome kod žena se primijetilo veće smanjenje mozga.

Kakav je utjecaj alkohola na zdravlje? Alkohol može djelovati kao diuretik te povećati mogućnost izlučivanja tekućine uz pomoć urina, a pored toga djeluje i na određene hormone koji su zaslužni za upravljanje količinom vode u organizmu.

Alkohol isto tako može dovesti do pojave artritisa, a visoke količine mogu dovesti do pojave masne jetre do koje dolazi nakon odlaganja slobodnih masnih kiselina. Konzumacija alkohola doprinosi povećanju lučenja sokova gušterače i crijeva te produkcije želučane kiseline.

U situacijama gdje je prisutna veća konzumacija alkohola i slaba ishrana dolazi do pražnjenja rezervi glukoze u jetri što na kraju može uzrokovati hipoglikemiju. Budući da je glukoza glavni izvor energije za mozak, prisutni su sljedeći simptomi poput iscrpljenosti, promjena raspoloženja, umora i slabosti.

Dokazano je da alkohol djeluje negativno na kvalitetu sna i na spavanje jer je nakon pijanog stanja san slabije kvalitete što na kraju uzrokuje nesanicu. Ne samo što smanjuje vrijeme provedeno u REM fazi, nego ujedno povećava vrijeme koje čovjek provede u dubokom snu. Dolazi do promjena u tjelesnoj temperaturi i do lučenja kortizola i hormona rasta.

Poznato je kako povećana konzumacija alkohola uzrokuje glavobolju što otežava normalno funkcioniranje i obavljanje svakodnevnih obaveza. Nije potrebno isticati koliko je važna umjerenost kako u svemu tako i kada je u pitanju konzumiranje brojnih alkoholnih pića, bilo da se radi žesticama, vinu, likerima ili nekom drugom piću.

Autor: S.Š., Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock