Ušteda u domaćinstvu

ušteda u domaćinstvu

Uz malo spretnosti i planiranja moguća je ušteda u domaćinstvu. Važno je biti kreativan kako bi bez puno muke skuhali sve što ste planirali i pritom uštedjeli ne samo na vremenu nego i na računima.

Mnogi žele i imaju volju svaki dan skuhati nešto novo, ali uglavnom nemaju vremena. To ne znači da treba posegnuti za brzim rješenjima kao što je dostava, ako se stvori zaliha namirnica koje se brzo mogu pripremiti.

Važno je prije pripreme hrane pripremiti sve sastojke kako ne bi bespotrebno trošili vrijeme kojeg ionako nemate dovoljno.

Poznato je da su prerađene namirnice skuplje rješenje, ali dobro je i što sami možete učiniti da jelo bude brzo gotovo. Dovoljno je uzeti omiljeno povrće koje mislite iskoristiti za drugi put, usitniti ga i spremiti u vrećicu za zamrzavanje. Tako će sljedeći put biti odmah spremno za kuhanje ili pečenje.

Zamrzivač je najbolje rješenje za sve one koji žele stvoriti zalihu i pritom ne razmišljati o tome što će koji dan jesti. S nekoliko već spremljenih obroka lakše je planirati tjedni jelovnik bez puno živciranja. Dovoljno je određeno jelo izvaditi na vrijeme iz zamrzavanja i pritom ga samo podgrijati.

Dobro je što se u dućanima mogu pronaći proizvodi koji nemaju puno poveznica s gotovim jelima te se tako pobrinuti da unosite zdrave namirnice za bolji imunitet, a koje će vas zaštititi od mnogih bolesti.

Želite li znati kako uštedjeti u kućanstvu, potrebno je napraviti plan i pritom ne zaboraviti rasporediti vrijeme kad ćete uključivati pećnicu, štednjak ili mašinu za pranje posuđa.

Ušteda u domaćinstvu je moguća uz nekoliko korisnih savjeta. Prvo o čemu treba voditi računa je znati kako odabrati pećnicu i kvalitetan štednjak. Izaberete li električni štednjak, odlučite se za model koji ima ploču od stakla-keramike budući da troši manje struje od drugih ploča.

Plinski štednjak uvijek će biti dobro rješenje jer troši manje struje od električnog štednjaka. Najviše energije uštedjet će se s indukcijskom pločom, koja iako traži posebno posuđe na kraju će se pokazati kao isplativa investicija.

Da bi se jelo brže skuhalo potrebno je kuhati s poklopcem, jer će se tako toplina zadržati unutar posude. Poklopac isto tako treba dobro prianjati.

Dno tave ili lonca ne bi smjelo biti izbočeno jer se toplina u posudama gdje je neravno dno neravnomjerno raspoređuje i tako troši previše energije.

Za vrijeme kuhanja na električnom štednjaku na vrijeme treba smanjiti jačinu struje. Tako će se svako jelo kao što je tjestenina ili ruža skuhat do kraja.

Autor: S.Š., Foto: Andresr/Shutterstock