Urinarne infekcije u trudnoći

infekcije u trudnoći

Svaku desetu ženu u trudnoći pogađaju urinarne infekcije, koje su mnogo češće u trudnoći zbog novonastalih promjena. Najveći rizik od infekcija je u razdoblju od 6-24 tjedna trudnoće.

Opuštanje mokraćnog kanala i smanjenje njegovog mišićnog tonusa uzrokuje povećana razina hormona progesterona, a sve veća maternica pritišće mjehur i mokraćovode, što otežava protok urina. Na taj način povećava se šansa za nakupljanje bakterija i njihovo pričvršćivanje za sluznicu, prije nego se isperu.

Infekcije najčešće uzrokuju bakterije koje se nalaze na koži rektuma ili vagine, a koje uđu u mokraćnu cijev, pa putuju prema mjehuru gdje se u većini slučajeva zaustave i razmnožavaju, zbog čega dolazi do upale.

Jedna od najčešćih bakterija koja uzrokuje upale, a i koje se teško riješiti je bakterija Escherichia coli koja uzrokuje infekciju urinarnog trakta.

Ukoliko se infekcija ne liječi, mogu se inficirati bubrezi, što je ozbiljna komplikacija za vrijeme trudnoće. Komplikacije bubrega mogu uzrokovati rođenje djeteta s manjom tjelesnom težinom, te povećati rizik od preuranjenog porođaja. Ponekad se infekcije bubrega povezuju i sa smrti novorođenčeta, kao i rizikom od pobačaja.

Kako infekcija ne bi naštetila mami i bebi potrebno ju je na pravi način i pravovremeno liječiti, a ukoliko se pokaže da trudnica ima infekciju, liječnik će prepisati antibiotik, koji je siguran za bebu i nju.

Simptomi urinarne infekcije su učestalo mokrenje, grčevi i bol u donjem dijelu trbuha, inkontinencija, hladnoća, znojenje i vrućica, promjene u količini mokraće, osjetljivost, bol i pritisak u području gdje se nalazi mjehur, peckanje i bol za vrijeme mokrenja, sluzav ili krvav urin, bol za vrijeme seksualnog odnosa, buđenje noću radi mokrenja, jak miris urina, bol u leđima, mučnina i povraćanje.

Izbjeći urinarnu infekciju možete tako da pijete sok od brusnica i borovnica, uzimate C vitamin, mokrite prije i poslije spolnog odnosa.

Nakon mokrenja nježno prema nazad obrišete vaginu, perete ju vodom i sapunom s kiselom pH-vrijednosti, izbjegavate uske hlače i svakodnevno mijenjate gaćice, izbjegavate kupanje u kadi, pijete 8 čaša vode na dan, jedete jogurt, izbjegavate šećer, izbjegavate spolne odnose ukoliko konzumirate antibiotike, itd.

U trudnoći se posebno treba čuvati jer ne vodite računa samo o sebi nego i nerođenom djetetu.

Autor: A.Z., Foto: HannaMonika/Shutterstock