Upotreba tampona

lijep trbuh

Mnoge žene za vrijeme onih dana u mjesecu, koriste tampone kao zaštitu. No, kako bi korištenje tampona bilo pravilno i bez greške, žena ih mora znati koristiti, kako joj ne bi naškodili po zdravlje.

Većina žena tampone odlično podnosi, a zahvaljujući njima žene za vrijeme menstruacije mogu bez problema baviti se sportom, nositi kupaći kostim, plivati i nositi usku i svijetlu odjeću.

Ako se tamponi ne koriste pravilno, kod žene se može javiti sindrom toksičnog šoka, a do njega dolazi ukoliko tampon dulje vremena ostaje u vagini. Pod duljim vremenom smatra se četiri sata. Uzrok je otpuštanje toksina zlatnog stafilokoka, koji je bakterija, koja se i inače nalazi u ljudskom organizmu. Početni simptomi ovog šoka su drhtavica, groznica i povišena temperatura, a sve se to javlja kao posljedica ulaska navedenih toksina u krvotok, zbog čega nakon nekog vremena dolazi do sepse.

Ako se ovo stanje odmah ne prepozna, i ukoliko se ne počne liječiti na vrijeme, može imati loš ishod.

Koliko dugo će menstrualno krvarenje kod žene trajati, te kolika će biti količina menstrualnog krvarenja ovisi isključivo o hormonima, te je kod svake žene različito. No, ukoliko za vrijeme menstrualnog krvarenja žena koristi tampone na neispravan način, razviti će se lokalna upala, zbog koje može doći do promjene u intenzitetu krvarenja i promjena u količini krvarenja, u sljedećem menstrualnom ciklusu.

Sve žene mogu koristiti tampone, ali moraju paziti da ih koriste na pravilan i siguran način. Tamponi se moraju mijenjati svaka četiri sata, a ukoliko žena obilnije krvari, mora tampon mijenjati češće.

Ako končić koji visi s tampona pukne, žena mora otići na pregled kod ginekologa, koji joj isti tampon iz vagine mora ukloniti. Za vrijeme spavanja po noći, se ne preporučuje korištenje tampona, jer za vrijeme noćnih sati će žena teško promijeniti tampon svaka četiri sata, koliko je potrebno.

Autor: A.Z., Foto: Dash/Shutterstock