Upala korijena dlake

glatka koža

Jeste li ikada nakon depilacije primjetile crvene točkice koje su bolne na dodir, osjetile svrbež i nelagodu. Većina žena ipak odlučit će se na depilaciju u toplijim mjesecima kako bi njihova koža nesmetano mogla pozdraviti sunce i kako se ne bi morale ustručavati pri odabiru odjeće.

Točkice koje se pojave mogu biti urasle dlačice koje tada rastu ispod zadnjeg sloja kože ili upale korijena dlačice također poznate i kao folikulitis. Što se tiče metode depilacije, i britvica, i samo čupanje dlake iz korijena voskom otvara put prodoru infekcije u osjetljivi korijen.

Stanje se potencira dugotrajnim sjedenjem nakon depilacije, pojačanim znojenjem ili pak nošenjem preuske odjeće ili one koja ne dopušta koži da diše. Stoga pokušajte pripaziti na ovo u 48 nakon depilacije.

Upala korijena dlake kod muškaraca zahvaća uglavnom bradu i vrat dok su joj kod žena najpodložnije noge i posebice osjetljiva koža bikini zone.

Što uzrokuje folikulitis? On svakako može biti uzrokovan krivom tehnikom depilacije tj. krivim korištenjem britvice i lošom higijenom pribora za brijanje. Ako se depilirate britvicom pokušajte koristiti gel umjesto pjene.

Na taj način će britvica kliziti glađe i manje oštetiti površinski sloj kože. Nikada, ali baš nikada, ne dijelite svoju britvicu s nikime.

Koristite jednokratne britvice ili ako već posjedujete višekratne povremeno ih je potrebno sterilizirati alkoholom. Pokreti brijanja neka budu nježni i spori. Ne opterećujte kožu nakon toga teškim preparatima.

Nanesite nježno mlijeko za tijelo ili baby puder na bikini zonu, koji će pomoći upiti znoj i umiriti kožu.

Kako bi što manje smanjili mogućnost pojave upale korijena dlake pokušajte slijediti ovih nekoliko savjeta. Nakon depilacije 48 sati nosite samo udobnu pamučnu odjeću koja nije preuska.

Morate li se već baviti nekom napornom fizičkom aktivnošću nikako nemojte birati odjeću od sintetičkih materijala.

Ako se radilo o depilaciji bikini zone voskom pokušajte što manje sjediti tokom prvog dana kako bi se osjetljiva koža na preponama mogla odmoriti i vratiti svoju prirodnu zaštitu.

Dodatno posvetite pažnju higijeni. Ovi savjeti pomoći će u smanjenju folikulitisa, ali jedino dugotrajno rješenje je uništavanje samog korijena dlake laserskom depilacijom.

 Autor: L.K., Foto: Valery121283/Shutterstock