Umor u jesen

jesenji umor

Za vrijeme prijelaznih godišnjih doba jeseni i proljeća, organizam se teško privikava na klimatske promijene. Za vrijeme jeseni metabolizam usporava rad, do se u proljeće bude ćelije organizma. U oba godišnja doba dolazi do poremećaja sna, iscrpljenosti, pada koncentracije, želučanih tegoba, nagle promjene tjelesne težine, alergijskih reakcija, pada imuniteta, umora i depresije.

U jesenje dane su karakteristični bezvoljnost, pad koncentracije i umor, do kojih dolazi zbog premalo sunčeve svjetlosti, kretanja i boravka na zraku, te manjka kisika, vitamina i minerala u organizmu. U jesenskim danima trebali bi što više jesti hranu bogatu antioksidansima i vitaminima, što više se kretati, boraviti u prirodi i baviti se laganom fizičkom aktivnošću. Promjenom prehrane i načina života, možete utjecati na simptome umor uzokovanog promjenama godišnjih doba, kojima se samo treba prilagoditi mijenjanjem načina života.

Lagano šetajte u prirodi, izbjegavajte sjedenja u kafićima, vožnju automobilom i prostorije pune dima od cigareta. Hodajte kada god vam se za to pruži prilika, te počnite vježbati već danas.

Posvetiti pažnju svome domu. Jesen je idealno godišnje doba za temeljito čišćenje doma. Oslobodite se svih stvari koje više ne koristite, kako bi svoj dom oslobodili negativne energije.

Tijekom jeseni obrambene moći organizma slabe, raspoloženje je promijenjivo, a energetski potencijali otpadaju, pa ne čudi što je u vrijeme jeseni organizam sklon virozama. Potrebno je neko vrijeme da se psiha i tijelo prilagode klimatskim promjenama. Kojom brzinom će se organizam prilagoditi klimatskim promjenama, ovisi o psihičkoj stabilnosti i stanju organizma osobe.

U jesenskim mjesecima šetajte što više za vrijeme dana, jer svjetlost ublažava loše raspoloženje. Isto tako kada ste doma, nemojte sjediti u mraku ili mračnoj prostoriji, nego upalite svijetlo kako bi preduhitrili depresiju.

Boje uvelike utječu na psihu osobe, pa se preporuča da u jesenskim mjesecima nosite vedre boje, kako bi popravile vaše raspoloženje. Topli i vedri tonovi će vam vratiti optimizam i vedrinu. Izbjegavajte nositi boje poput smeđe, crne, plave i sive jer uzrokuju loše misli i sputavaju protok energije.

Autor: A.Z., Foto: MitarArt/Shutterstock