Umjetna oplodnja

umjetna oplodnja

Neplodnost je među većim zdravstvenim problemima, a pogađa oko 15% parova u svijetu. Može doći kao posljedica infekcija, brojnih anomalija u tijelu, reproduktivnog trakta i cista u jajnicima. Postoje razni tretmani koji pomažu kod neplodnosti, a za početak je najbolji način da se utvrdi točan uzrok neplodnosti.

Jedan od tretmana je i liječenje antifosfolipidnih antitijela (APA). APA uzrokuje krvne ugruške koji sprječavaju implantaciju. Kada je APA prisutna u krvi uvelike može pomoći terapija niskim dozama aspirina. Kod težih slučajeva antikoagulansi se izvlače iz krvi te poboljšavaju cirkulaciju krvi u maternici.

Obilje antinuklearnih antitijela u tijelu se liječe steroidima, unošenjem antioksidansa, unošenjem bilja koje povećava cirkulaciju, cink dodataka, koji smanjuju razinu stresa i generiraju hranu. Balansiranje imunološkog sustava je glavni ključ za liječenje antinuklearnih tijela.

Starosna dob je moguća prijetnja ženskoj neplodnosti, pa žena u godinama treba posebno voditi brigu o svojim bubrezima i slezeni. A ukoliko je žena zaražena nekom od bakterija, liječiti se osim nje mora i partne jer kada je jedan partner zaražen, velika vjerojatnost je da je i drugi partner zaražen, pomoću spolnog odnosa.

Za liječenje visoke razine prolaktina u tijelu, najbolji su prirodni lijekovi. Pod prirodne lijekove se podrazumijeva konzumiranje vitamina B, dodataka magnezija i cinka, vježbanje te smanjivanje stresa i unošenja alkohola. Za jačanje razine progesterona najčešće se prepisuju medicinski lijekovi, koji uvijek imaju i neke nuspojave. Zato bi bilo najbolje da razinu progesterona ojačate prirodnim lijekovima, koji nemaju nuspojave, a tradicionalna kineska medicina vam u tome može najbolje pomoći.

Blokade na jajovodima se mogu ukloniti laparaskopijom, no ukoliko to ne uspije opcija je in vitro oplodnja. Ako se žena odluči na oplodnju, muškarac mora početi piti lijekove koji poboljšavaju kvalitetu sperme i njenu pokretljivost. Ukoliko muškarac ne pije te lijekove, oplodnja nema smisla.

Tretmane neplodnosti moguće je liječiti uz novu paletu lijekova i tretmana koji su dostupni na tržištu, no treba imati na umu da su tretmani često bolni i da mogu imati nuspojave, a rezultati su daleko od zajamčenih. Dok s druge strane holistički pristup zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom, prestankom konzumiranja nikotina, alkohola i drugih droga, upravljanjem stresom i akupunktura, mogu jamčiti brze i pozitivne rezultate.

Autor: A.Z., Foto: Mopic/Shutterstock