Uloga željeza u organizmu

aktivnosti na otvorenom

Možete li zamisliti da živite bez kisika? Teško jer je to nemoguće, a kako smo ovisni o njemu dobro je znati da je za kontinuirano opskrbljivanje organizma kisikom zaslužno željezo.

Zdrav život je nemoguće zamisliti bez ključnih sastojaka koji nam pomažu da svaki dan izguramo, pa i onda kada su nam zalihe energije na niskoj razini.

Jedan od tih sastojaka su minerali baš kao i željezo. Sigurno ste barem jednom čuli kako je željezo važno za normalno funkcioniranje svakog pojedinca. Zbog čega?

Ranije u tekstu je spomenuto da je za opskrbu tijela kisikom zaslužan upravo mineral. O čemu se točno radi? U našem tijelu postoje stanice koje da bi funkcionirale moraju dobiti dovoljno kisika.

Kisik ulazi u pluća i nakon toga se raspodjeljuje po cijelom tijelu, a da bi se uspješno proširio potrebne su krvne stanice eritrociti, koje na sebe vežu kisik uz pomoć hemoglobina, a dio kojeg je i željezo.

Kako bi tijelo dobilo čim više kisika važno je da ima dovoljno željeza i hemoglobina, pa neće naškoditi da se držite zdravih životnih aktivnosti koje će pomoći prilikom stvaranja hemoglobina, ali da uz njega već postoji dovoljna količina željeza.

Koje su to zdrave životne aktivnosti? Koliko ste puta čuli da je važno kretati se i da je to već više od pola zdravlja? Vjerojatno puno puta, a upravo je kretanje važno kako bi se čim više proizvodilo hemoglobina. Sljedeći put kada odlučite vježbati ili boraviti na svježem zraku, onda to i učinite.

Važno je paziti na zdravlje i pratiti svaku promjenu, a u slučaju da osjetite umor, blijedi ste, usne su vam ispucane, boli vas glava i često osjećate umor, te osjećate slabost u mišićima, postoji mogućnost da imate manjak željeza u krvi. Dnevne doze koje bi trebali unositi muškarci iznose 10 mg, dok bi žene trebale unositi više, 15 mg.

Veću potrebu za željezom imaju najviše ljudi koji se aktivno bave sportom, mala djeca, trudnice i žene za vrijeme mjesečnice.

Željezo možete naći u raznim namirnicama poput školjki, crvenog mesa, piletine, ali i u žitaricama te voću i povrću. Pronađite namirnice koje obiluju vrijednim mineralom i počnite što prije sa zdravim navikama.

Autor: S.Š., Foto: bokan/Shutterstock