Ulje pšeničnih klica

etericno ulje

Ulje pšeničnih klica jedan je od nezaobilaznih prirodnih lijekova kada je u pitanju njega i zaštita kože od vanjskih utjecaja. Sadrži ljekovita i nutritivna svojstva uobičajena za pšenične klice, a dobiva se postupkom hladnog prešanja.

Smatra se jednim od najskupljih ulja zbog načina izrade, ali s obzirom na ljekovitost ulja jasno je kako cijena opravdava kvalitetu. Poznat je kao jak antioksidans , a bogat je vitaminima A, B, D, E i K i za razliku od drugih ulja sadrži više vitamina E. Od minerala bogat je magnezijem, željezom, kalcijem, kalijem i fosforom. Ne savjetuje se onima koji su alergični na pšenicu.

Prirodna njega kose

Ulje pšeničnih klica najbolji je izbor kada je u pitanju prirodna njega kose. Odlično je za rješavanje problema ispadanje kose te za rast kose. Budući da je bogato B kompleks vitaminima, pomaže ojačati folikule te sprječava suhoću i lomljene vlasi, pružajući sjaj i zdrav izgled. Ulje djeluje i kao prirodni regenerator, pa umjesto kupovnih preparata odlučite se radije za prirodni tretman.

Zahvaljujući tome što pomaže regulirati prirodnu pH razinu vlasišta, pruža zaštitu od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kako bi što prije počelo djelovati potrebno je nekoliko sati prije pranja kose nakapati par kapi na vlasi.

Prirodna njega kože

Jeste li znali da se pšenične klice smatraju jakim prirodnim antioksidansom, a zbog čega se sve više koriste za zdravlje kože lica? Uz pomoć beta karotena ili vitamina A, pomoći će ojačati kožu i učiniti je otpornijom na sunčeve zrake. Više je razloga zbog čega se ulje koristi za njegu lica. Slijede ljekovita svojstva ulja:

  • smanjuje bore
  • štiti kožu od površinskih oštećenja
  • uklanja odumrle stanice kože
  • uklanja grubu površinu na laktovima i koljenima
  • uklanja žuljeve na nogama

Odlično je za regeneraciju kože, ali i za liječenje kožnih bolesti kao što su ekcem i psorijaza. Koristi se i za tretiranje ozljeda i opeklina.

Mnogo je onih koji imaju problema sa strijama. Ako ste i vi jedna od tih osoba možete si pomoći ljekovitim uljem koje će smanjiti vidljivost strija, a ukoliko smatrate da ste skloni strijama možete ih i spriječiti.

Da bi se zaštitili od strija ulje možete upotrijebiti na dva načina, bilo da je u pitanju nanošenje na kritična područja na koži ili kao dodatak prehrani uz uvjet da pijete dovoljno vode.

Ukoliko imate suhu kožu možete posegnuti za prirodnom metodom liječenja nakon koje će vaša koža biti lijepa i njegovana. Za njegu suhe kože lica možete napraviti smjesu od sljedećih sastojaka:

  • 20 ml ulja pšeničnih klica
  • 5 ml eteričnog ulja cistusa
  • 1 ml jojobe
  • 5 kapi biljnog ulja avokada
  • 5 kapi eteričnog ulja palmarose

Pomiješajte sve sastojke i za početak nanesite na manju površinu kako bi znali odgovaraju li sastojci vašem licu. Ako se nisu javile negativne reakcije, vaša će koža ponovno biti elastična.

Ako imate problema s kolesterolom, ulje možete uzimati i oralno, a upravo zbog toga što je bogato nezasićenim masnim kiselinama, najbolje ga je redovno konzumirati.

Autor: S.Š., Foto: silviarita/Pixabay