Ulje konoplje kao lijek

ulje konoplje

Sjeme konoplje je vrlo hranjivo, a može rasti bilo gdje zbog čega je idealno rješenje za problem gladi u svijetu, samo što je zabranjeno za sadnju. Sjeme konoplje se može koristiti prženo, u obliku ulja, sirovo i mljeveno, a bogato je aminokiselinama i esencijalnim tijelima. Sadrži još i vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.

Ima i savršen omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje su poznate po zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Ovo sjeme jača obrambeni sustav organizma, štiti krvne žile i smanjuje kolesterol, a sjeme konoplje je i jedan od najbogatijih izvora polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina.

Ulje se dobiva prešanjem sjemenki industrijske konoplje, koja sadrži nekoliko psihoaktivnih supstanci. Unatoč tome u nekim je zemljama dozvoljena za uzgoj, za razliku od konoplje kod koje je moguće dobiti marihuanu.

Konopljino sjeme je bogat izvor fitonutrijenata koji štite krvne žile, mnoge organe, imunitet, stanice i kožu, a lako je probavljivo zbog čega ne uzrokuje plinove i nadutost.

Orašastog je okusa i zelene boje, a za prženje ga nije preporučljivo koristiti jer se prženjem mogu uništiti njegovi vrijedni sastojci. Konzumacijom konopljinog ulja se povećava izdržljivost, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, zadržavanje vode u organizmu, smanjuje bol kod artritisa, liječi bakterijske infekcije i sprečava visoki tlak i kolesterol.

Konopljino ulje je dobro i za vitalizaciju, smanjivanje upala, poboljšavanje imunološke funkcije, oticanje kod artritisa i liječenje bakterijskih infekcija. Nutritivna svojstva konopljinog ulja su odlična za njegu kože i kose, a istraživanjima se utvrdilo da ulje konoplje djeluje kao lijek za sljedeća stanja:

 • astma
 • alergija
 • AIDS
 • dijabetes
 • glaukom
 • reuma
 • artritis
 • različitih vrsta infekcija
 • psorijaza
 • ekcem
 • dermatitis
 • svih vrsta karcinoma
 • multipla skleroza
 • Chronova bolest
 • Parkinsonova bolest
 • PTSP
 • depresija
 • kronični umor
 • shizofrenija

Ulje je nažalost nemoguće nabaviti u mnogim zemljama, jer je konoplja nelegalna. Konoplja je poznata i pod nazivom marihuana, a smatra se drogom.

Prodaja, sađenje i posjedovanje konoplje je kažnjivo i zabranjeno u većini zemalja na svijetu. U medicinske svrhe se konoplja upotrebljava i dozvoljena je u Austriji, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj i Nizozemskoj.

Ulje konoplje koje se prodaje i u Hrvatskoj je dobiveno hladnim prešanjem sjemenki konoplje, a takvo ulje posjeduje mnoge vrijedne tvari te ne sadrži aktivne sastojke THC koji imaju snažno ljekovito djelovanje.

Ulje konoplje koje je 100% ljekovito se radi od pupoljaka ženske biljke konoplje. Sjeme industrijske konoplje sadrži vrlo male količine THC-a, a zrno i vlakno konoplje se ne može zloupotrebljavati za proizvodnju droge jer ima niski sadržaj psihoaktivne komponente.

Hladno prešana ulja

Hladno prešana ulja su važna za svakodnevnu prehranu i kao takva neophodna za bolje zdravlje, budući da imaju visok postotak ljekovitih sastojaka, radi čega se koriste i kod težih oblika bolesti.

Zbog pretjeranog i čestog unosa rafinirane hrane, ostaje sve manje prostora za unos zdravih namirnica, a posebno onih u kojima ima esencijalnih masnih kiselina. Manjak omega 6 i omega 3 masnih kiselina može dovesti do raka, bolesti srca, artritisa i dijabetesa tipa 2.

Pored konoplje koja kao lijek čini puno dobroga za ljudsko zdravlje, tu je i ulje uljane repice. Radi se o kvalitetnom prirodnom i rafiniranom ulju bogato nezasićenim masnim kiselinama te izvoru nezasićene oleinske kiseline.

Ulje repice je jedno od važnijih izvora masti budući da nezasićene masnoće doprinose održavanju normalne količine kolesterola u krvi. Od velike je važnosti za svakoga od nas, jer omogućuje postizanje dobre krvne slike kada su u pitanju masnoće u krvi. To je od velike važnosti za one koji moraju biti na posebnom režimu prehrane ili imaju urođeni problem s metabolizmom.

Zbog održavanja stabilnosti na visokim temperaturama, ovo ulje je pogodno ne samo za kuhanje, nego i za prženje te pečenje.

Ulje oraha djeluje protuupalno i sadrži minerale i vitamine koji pomažu smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila. Bogato je linolenskom i esencijalnom linolnom kiselinom. Koristi se za liječenje ekcema te njegu suhe kože.

Ulje sikavice ne-alergijsko ulje koje se koristi u kozmetici i prehrani, a zahvaljujući vitaminu E pomaže sačuvati kožu mladolikom.

Ulje crnog kima sadrži preko 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina te djeluje na bolesti poput hemeroida, visokog krvnog tlaka, alergije, zubobolje, glavobolje i mnogih drugih tegoba.

Ulje lješnjaka pomoću vitamina, minerala i aminokiselina pomaže ojačati imunitet. Po udjelu masnih kiselina podsjeća na ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nalazi se u brojnim kozmetičkim preparatima.

Ulje podlanka bogato je vitaminom E i antioksidansima te je jedan od najboljih prirodnih izvora masnih kiselina. Djeluje protuupalno te je odlično za kuhanje.

Ulje sjemenki grožđa je bogato antioksidansima, mineralima i vitaminima. Ne samo što pruža zaštitu za cjelokupno zdravlje, odlično je i kao kozmetičko ulje.

Jasno je koliko su konoplja kao i druga ulja važna za naše zdravlje te kako treba voditi računa da se u organizam unosi dovoljno minerala, vitamina kao i nezasićenih masnih kiselina.

Autor: A.Z., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock