Ulje eukaliptusa

ulje eukaliptusa

Eukaliptus potječe iz Australije, uzgaja se diljem svijeta i ima iznimno ljekovita svojstva zbog čega je jedno od omiljenih osvježavajućih, antibakterijskih, protuupalnih i antiseptičkih sredstava. Saznajte za što je sve dobro ulje eukaliptusa.

Ulje eukaliptusa je djelotvorno u liječenju psihijatarskih poremećaja i stresa, a pomaže i očistiti tijelo od štetnih organizama i toksina koji mogu narušiti zdravlje osobe.

Preporučuje se kao inhalacija kod težih slučajeva, a njegova sposobnost osvježavanja uma je njegova najvažnija karakteristika zbog čega je pogodno za osobe koje su izložene stresu ili koje su iscrpljene, ali i za one koje pate od tjeskobe i depresije.

Eukaliptus djeluje kao sredstvo za otvaranje začepljenih nosnica i iskašljavanje, a idealan je za poboljšanje koncentracije, uklanjanje iscrpljenosti, stimuliranje uma i uklanjanje mentalne tromosti.

Samo nekoliko kapi ulja može osvježiti i ovlažiti kosu, posebice ako se pomiješa s malo maslinovog ili kokosovog ulja. Takva mješavina je odlična za smirivanje nadraženog vlasišta i uklanjanje prhuti.

Eukaliptus je odličan i u službi protiv uši jer je najbolja zamjena za razna kemijska sredstva. Odličan je i za pomlađivanje i čišćenje ispucane kože stopala i ruku.

Kod unutarnje primjene djeluje kao sredstvo za proširivanje krvnih žila, a cijelo tijelo ima korist od poboljšane cirkulacije. To najviše odgovara dijabetičarima koji pate od slabe cirkulacije što često dovodi do odumiranja uda.

Eukaliptus ima germicidna svojstva koja liječe rane, ogrebotine, ubode, porezotine, opekline i ugrize, a osim što zacjeljuje ovo ulje čisti i hladi te štiti ranu nadraženo područje ili otvorenu ranu od nastanka infekcije.

Za tegobe koje su izazvane astmom eukaliptusovo ulje je najdjelotvornija terapija jer ima protuupalna svojstva, a ako se utrlja u prsa njegove molekule prodiru u krvotok i šire krvne žile zbog čega se normalizira disanje i pospješuje dotok kisika u pluća.

Ljekovito ulje liječi upalu sinusa, a grgljanje se preporučuje i za pročišćavanje grla. Svatko tko oralno konzumira ovo ulje se brže oporavlja od tegoba koje zadaju alergije ili sinusi.

Učinkovito je i protiv zubnog plaka, infekcija usne šupljine, karijesa i upale desni jer uništava mikrobe, a zbog toga je aktivni sastojak raznih dentalnih higijenskih proizvoda poput vodice za osvježavanje daha i paste za zube.

Uklanja neugodne mirise te prostoriju ispunjava osvježavajućim i ugodnim mirisom, a odlično je i kao zaštita od štetnih mikroorganizama.

Autor: A.Z., Foto: Toby Hudson/Wikimedia Commons