Ulja za ljepotu

zdrava ulja

Postoje ulja koja će nam pomoći da izgledamo ljepše i eliminirati štetne tvari iz organizma te potaknuti bolji rad jetre. Dva super korisna ulja za to su ulje noćurka i laneno ulje. Ova ulja imaju idealnu kombinaciju koja sadrže omega-3 i omega-6 esencijalnih masnoća.

Ulje noćurke se proizvodi od sjemena noćurka. Bogat je izvor nezasićenih omega-6 esencijalnih masnih kiselina. One su organizmu potrebne za reguliranje raznih procesa u organizmu, od pravilnog rada srca i raspoloženja, do ljepšeg izgleda.

Tijelo ove masnoće ne može samo proizvesti, stoga ih moramo unositi hranom, a sjemenke i biljna ulja će nam pomoći u tome. Ponekad ni hranom ne možemo unijeti dovoljno takvih masnoća pa nam ulje noćurka može pomoći u tome.

Ulje noćurka sadrži i linolensku i gama-linolensku kiselinu koje imaju važne osobine za zdravlje organizma. Već od 1930. godine ovo ulje se koristilo za ublažavanje raznih upalnih procesa na koži poput ljuštenja, svrbeža i ostalih alergijskih reakcija i nadraženosti.

Žene koje imaju izražene simptome PMS-a i menopauze, bolne dojke ili fibrocistične bolesti dojke trebale bi koristiti ulje noćurka. Kada nanesete ulje noćurka izravno na kožu, koža će biti glatka i meka stoga će mnogu umjesto raznih antiage tretmana posegnuti za blagodatima ovog ulja.

Lan se koristio od davnina, čak su i egipatske mumije bile zamotavane u tkaninu od lana. Lan i laneno ulje također reguliraju mnoge procese u organizmu te kožu čine ljepšom. Lan ima alfa-linolensku kiselinu i pripada omega-3 masnim kiselinama.

Ako se laneno ulje kombinira s uljem noćurka, znatno ćete doprinijeti kvaliteti vaše kože, a osim toga smanjit ćete kolesterol i krvni tlak. Učinkovito izbacuje štetne tvari iz organizma i pomaže ženama s apstipacijom.

Dnevna preporučena doza lanenog ulja je jušna žlica za svakih 45 kilograma težine, a ako uzimate lanene sjemenke, preporučuje se dvije jušne žlice dnevno koje možete dodati u bilo koji obrok.

Autor: S. G., Foto: Ifong/Shutterstock