Uh, taj dosadni celulit!

Celulit, Foto: diongillard/Flickr

Netretirani celulit, koji se u početnim fazama razvoja vidi u obliku udubljenja na koži, najčešće stražnjice i bedara, u mirovanju ili nakon postraničnog pritiska, u kasnijim fazama prerasta u kroničnu degenerativnu upalnu bolest te je vrlo bolan na dodir i potrebno je više vremena za njegovo uklanjanje.

Celulit, osim bedara i stražnjice, estetski neprivlačnima čini i trbuh, koljena, nadlaktice, a javlja se u 80% žena, neovisno o tjelesnoj građi, tjelesnoj masi, dobi, zanimanju i drugim parametrima. Danas postaje problem čak i u 12-godišnjih djevojčica.

Popis čimbenika koji utječu na pojavu celulita u ženskom dijelu populacije poprilično je dug, a uključuje genetsku predispoziciju, loše prehrambene navike, nedostatnu tjelesnu aktivnost, nošenje neprikladne odjeće, pušenje, konzumaciju oralnih kontraceptiva, itd… Popis se nastavlja, međutim, na kraju, svodi se na anatomske i fiziološke razlike između muškaraca i žena.

Zbog jedinstvene namjene ženskog tijela,  žene imaju 30% više masnog tkiva u odnosu na muškarce koje služi kao rezervni izvor energije tijekom trudnoće. Potkožno masno tkivo građeno je od nakupina masnih stanica koje pregrađuje vezivno tkivo te krvne i limfne žile.

Vezivno tkivo građeno je od kolagenskih i elastičnih vlakana. U odnosu na muškarce, vezivno tkivo žena drugačijeg je položaja te ga imaju 20 do 30% manje. Masne stanice podupire vezivno tkivo koje je kod žena položeno okomito na površinu kože zbog čega je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože pa koža zahvaćena celulitom poprima tzv. izgled narančine kore. Kod muškaraca su vlakna vezivnog tkiva ukrižena i mrežolikog rasporeda zbog čega podupire masne stanice u smjeru paralelnom s površinom kože te svojim rastom ne dopire do površine kože. Otkriveno je da je u žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne stanice slabije razvijeno nego kod žena koje nemaju celulit.

Glavni je uzrok izostanka pojave celulita u muškaraca zaštitna uloga muškog spolnog hormona testosterona. Estrogen, ženski spolni hormon, odgovoran je za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mjestima tipičnima za celulit (bedra, stražnjica, trbuh) i zadržavanje tekućine. Uloga je estrogena da tijekom trudnoće pojača aktivnost enzima koji oslabljuju vezivno tkivo kako bi se maternici omogućilo lakše širenje te povećanje dojki radi dojenja.

Na pojavu celulita utječu usporena cirkulacija i limfna drenaža što smanjuje dovod kisika i hranjivih tvari potkožnom masnom tkivu, dok se štetne tvari nakupljaju u međustaničnim prostorima masnog tkiva. Zbog toga masne stanice povećavaju svoj volumen te pritišću krvne žile što dodatno slabi cirkulaciju i limfnu drenažu. Vezivno tkivo postaje tvrdo i neelastično te obuhvaća masne stanice u tvrdu čahuru kroz koju ne mogu prodrijeti kisik i hranjiva niti se ukloniti otpadne tvari. Ovim se usporavanjem metabolizma smanjuje potrošnja masti kao izvora energije. Produljenjem poremećaja metabolizma dolazi do pojave upalnih i degenerativnih promjena uz oštećenje vezivnog tkiva.

Jednom pojavljeni celulit potrebno je početi tretirati u početnoj fazi razvoja kad ga je moguće jednostavnije i brže  ukloniti, iako je i tada potrebno  vrijeme, strpljenje i kombinacija tretmana. Tretmani bi u osnovi trebali uključivati pravilnu i uravnoteženu prehranu, dovoljan unos tekućine (vode, nezaslađenih čajeva i prirodnih sokova), aerobne tjelesne vježbe poput hodanja ili trčanja koje će potaknuti izgaranje viška masnoće, masaža odnosno limfna drenaža koje će potaknuti protok krvi i limfe, kupke s morskom soli koje izvrsno toniziraju i detoksiciraju te kontinuirana primjena anticelulitnih pripravaka među kojima i aromaterapija pronalazi svoje mjesto.

Jedna od aromaterapijskih anticelulitnih uljnih mješavina u svojem sastavu sadrži 15 ml macerata bršljana, 10 ml ulja makadamije, 15 ml ulja lješnjaka, 10 ml ulja koštica marelice te od eteričnih ulja 10 kapi limunskog eukaliptusa, 10 kapi geranija, 5 kapi pačulija, 10 kapi cedra atlaskog, 15 kapi grejpa, 15 kapi ružmarina kt. cineol i 5 kapi sjemenki mrkve.

Aktivne tvari u maceratu bršljana poticanjem cirkulacije poboljšavaju metabolizam kože i potkožnog tkiva te potiču bolju izgradnju potkožnog tkiva. Ulje lješnjaka djeluje adstringentno zbog čega popravlja tonus kože, potiče cirkulaciju i regeneraciju tkiva te djeluje protuupalno. Brzo se upija, zajedno s uljima makadamije i koštica marelice koje izvrsno njeguju kožu. Eterična su ulja lipolitičnog djelovanja limunski eukaliptus, grejp i cedar atlaski koja potiču razgradnju potkožnog masnog tkiva. Limfotoničnog su djelovanja eterična ulja cedra atlaskog, geranija i grejpa koja potiču limfnu cirkulaciju, a diuretičnog eterična ulja geranija, grejpa, cedra atlaskog i sjemenki mrkve. Potiču rad bubrega i izlučivanje viška tekućine te nakupljenih toksina iz organizma. Vensku cirkulaciju potiču eterična ulja pačulija i geranija, a arterijsku eterično ulje ružmarina kt. cineol. Mješavina popravlja tonus kože, sprečava razvoj upale ili sanira postojeću upalu te djeluje dubinski obnavljajuće. Preporučujem nanijeti je na kožu nakon tuširanja dok je koža još topla i vlažna, do dva puta dnevno.

Napomena: Trudnice i dojilje trebale bi se prije svake primjene eteričnih ulja savjetovati s aromaterapeutom. Navedena mješavina sadrži vrlo visoku koncentraciju eteričnih ulja (7%) te ne preporučujem njezino povišenje.

Gordana Gorinšek, dipl. ing. agr. i aromaterapeut

www.facebook.com/aromaticni.kutak

Foto: diongillard/Flickr