Ugljikohidrati, proteini i masti

djevojka i hrana
Djevojka i hrana, Foto: Netfalls - Remy Musser/Shutterstock

Sva ova tri elementa tj. proteine, ugljikohidrate i lipide ili masti nalazimo prisutnima zajedno u gotovo svim namirnicama, no ipak sve namirnice svrstavamo u određenu grupu s obzirom na to čega se u njima može naći u najvećoj mjeri. U našoj prehrani nijedan od ovih sastojaka nije nepoželjan.

Dakle ako ste ikada bile na dijeti (a tko nije), vjerojatno se ona sastojala od toga da npr. smanjite unos masnoće u organizam ili pak izbacite hranu koja se svrstava pod onu bogatu ugljikohidratima. No nije moguće u potpunosti izbaciti jednu skupinu, niti je to potrebno.

Svaki ovaj element u našem tijelu ima određenu funkciju i nećete se udebljati ako konzumirate malu količinu masnoća. One su ljudskom tijelu nužne i bez njih ne bi moglo funkcionirati. Čuvaju naš živčani sustav, griju nas, drže hormone u ravnoteži, održavaju kožu gipkom i čuvaju zglobove. Pokušajte ih dobivati iz dobrih izvora poput ribe, maslinova ulja ili orašastih plodova, a izbacite masnoće poput margarina.

Ugljikohidrati su za naše tijelo izvor energije i gorivo. Dakle prije naporne fizičke aktivnosti trebali biste konzumirati veću količinu ugljikohidrata. Možemo ih pronaći u povrću, voću, žitaricama i mahunarkama. Ugljikohidrati su i šećeri, ali svakako izbjegavate preveliku konzumaciju istih. Poneka čokolada nije ništa strašno, ali preživjeti dan na njoj i gaziranim napitcima vrlo je loše za tijelo. Pokušajte najveću količinu ugljikohidrata dobivati iz integralnih žitarica.

Proteini su ono što čini večinu prehrambene vrijednosti u mliječnim proizvodima, mesu ribi i jajima, ali možemo ih naći i u žitaricama, mahunarkama, sjemenkama i sušenom voću. Proteini izgrađuju sve naše stanice i nezamijenjivi su u tijelu. Oni grade mišiće i značajni su za obnovu stanica. Jednako tako želite li smršaviti, nakon fizičke aktivnosti konzumirajte hranu bogatu proteinima. Ona će pomoći izgradnji mišića koji će zatim spaliti masne naslage.

Iako idealna prehrana može varirati od osobe do osobe i prosječno bi se trebala sastojati od 55-60% ugljikohidrata, 12 -15% proteina i  čak i do 30% masnoće. Naravno, sportašima treba veći unos proteina i ugljikohidrata, dok bi neaktivne osobe trebale smanjiti unos masti, jer svaki gram masti nosi dvostruko više kalorija no onaj proteina i ugljikohidrata.

 Autor: L.K. Foto: Netfalls – Remy Musser/Shutterstock