Učka, istarska planina i park prirode

učka
Foto: dnik/Wikimedia

Na sjevernom dijelu Jadrana, uzduž Opatijske rivijere smjestila se najviša planina istarskog poluotoka. Planina Učka dugačka je 20 km, a počinje u mjestu Poklon, gdje prolazi cesta Rijeka – Pazin, a završava u uvali Plomin.

Učka ima svoj najviši vrh, a to je Vojak koji se nalazi na 1.401 metara nadmorske visine. Poznato je kako ova planina ima mnogo izvora koji su bogati zimi te osim izvora možemo nabrojati nekoliko kanjonskih dolina i spilja.

Radi se o području bogatom prirodnim znamenitostima koje će vas jednostavno oduševiti. Učka je isto tako poznata po bogatoj vegetaciji koja se razlikuje od vegetacije što je bliža moru. Pored prirodnih pojava tu su i drugi sadržaji u kojima možete uživati, a ne smijemo izostaviti čuveni park prirode.

Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije, a smješten je uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih  točaka Mediterana te veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske.

Park prirode Učka poznat je po svojim posebnostima, a one se odnose na reljef i naravno neposrednu blizinu mora, što je ponajviše uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Tu treba dodati bogata livadna i druga antropogena staništa na kojima nalazimo brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Pored prirodnih ljepota tu je i niz zanimljivosti vezanih za planinu Učku, a jedna od njih je zasigurno asteroid otkriven 1996. sa Zvjezdarnice Višnjan. Još je jedna zanimljivost, a to je činjenica kako je 26. siječnja 2010. godine radioodašiljač Učka postao prvi TV-odašiljač u Republici Hrvatskoj, koji odašilje isključivo signal Digitalne Televizije.

Svakako ona najpoznatija i najzanimljivija činjenica odnosi se na čuveni tunel koji prolazi kroz planinsko gorje Učku na cesti Lupoglav-Matulji. Tunel je dugačak 5.062 metara, a širok 9,10 metara. Promet se odvija u oba smjera uz ograničenje brzine od 80 km/h.

Planina Učka zasigurno izaziva divljenje svih svojih posjetitelja koji su se ovdje zatekli iz brojnih razloga koja nudi različite sadržaje kako bi turiste zadržala što je dulje moguće. Naime pritom mislimo na brojne staze za pješake te bicikliste i idealne uvjete za paraglidere.

Foto: Wikimedia, Sl-Ziga