Učestale glavobolje u trudnoći

trudnica u prirodi

Osim mučnine, otečenih nogu, žgaravice i stalih tegoba popraćenih u trudnoći, glavobolje su također jedni od znakova koji se pojavljuju u prvom tromjesečju i najčešće su bezopasni.

Ovakvu vrstu glavobolje svi ljudi imaju barem jednom u životu te se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Riječ je o migreni koja je dosta nesnosna te se može javiti u području čela, lica, na stražnjem djelu glave te i na vratu.

Iako još nije znanstveno dokazano zašto migrene izazivaju takve simptome, pretpostavlja se da velik udio tome imaju hormoni koji su kod trudnica dosta izraženi i neuravnotežani.

Trudnice nakon drugog tromjesečja mogu biti sretnije jer bol polagano popušta, a hormoni postaju pravilniji.

Kako biste si olakšali glavobolju, preporuča se vođenje malog dnevnika prehrane i u koje vrijeme je pojeđena kako bi se neke namirnice mogle izbaciti.

Namirnice koje pospješuju glavobolji su sušena salama, mesne prerađevine poput hrenovki te dimljene ribe, zašećereni proizvodi, čokolada, dim cigareta, glasni zvukovi te mirisi nekih parfema.

Također su se odlično pokazali i hladni oblozi koji bi se trebali staviti oko glave neko vrijeme.

Toplom tušem prije spavanja možete se riješiti tegobe uzrokovanih migrenama jer kupke i tuširanje djeluje vrlo opuštajuće na živčani sustav.

Tokom dan a jedite više manjih obroka kako biste mogli kontrolirati šećer u krvi koji ne smije biti nizak te pijte što više vode. Uvijek biste trebali imati bočicu vode pri rukama, pogotovo ako se ne nalazite doma.

Pokušajte se nekoliko puta na dan odmoriti i odspavati kako biste smirili tijelo i prikupili dovoljno energije.

Priuštite si masažu tijela poput glave, ruku, nogu, stopala i leđa kako biste bili što opušteniji i kako bi krv bolje prolazile kroz tijelo, odnosno kako bi cirkulacija bila što bolja.

U tome će vam pomoći i lagane tjelovježbe koje se sastoje od rastezanja i laganog hodanja koje je odlično za stopala i mišiće.

Autor: A.B., Foto: Shutterstock/kubais