Ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

žena s lubenicom

Čini vam se da jedete sve manje, a tijelo konstantno nakuplja dodatne masne naslage i kilograme te nikako ne možete smršavjeti. Pretpostavljate da se radi o sporom metabolizmu i sve što stavite u usta narušava vašu vitku liniju. Dakle, kako ubrzati metabolizam? Vrlo jednostavno, samo je bitno držati se par pretpostavki i promijeniti nezdravi način života.

Za početak bitno je svakodnevno ustati u isto vrijeme i obilno doručkovati. Ako ne prakticirate doručak, vaše tijelo se buđenjem prebacuje u način rada specifičan za gladovanje i time se vaš metabolizam usporava da bi tijelo sačuvalo neophodnu energiju. Ubacite u vašu dnevnu rutinu doručak i neka on bude što ranije.

Što se tiče ideje za doručak, važno je jesti hranu koja se dulje probavlja jer samim time daje vam i duži osjećaj sitosti. Svakako neka to budu proteini, a dodajte im i zdrave masti i složene ugljikohidrate.

Tijekom dana uživajte u kavi. Naravno, to ne znači da ćete popiti na litre kave već da lagano što dulje možete pijuckate kavu. Istraživanja su nam otkrila da kofein može ubrzati vaš metabolizam za 15 posto i to tako što povećava otkucaje srca, a time i disanje.

Popijte svaki dan do osam čaša vode, a ona neka bude hladna. Znanstvenici su otkrili da tijelo grijući vodu na svoju temperaturu sagorijeva kalorije. Osim vode, pijte zeleni čaj jer u njemu se nalaze sastojci koji će potaknuti tijelo da sagori masti. Četiri šalice zelenog čaja na dan sagorjet će dnevno čak 50 kalorija.

Provjerite razinu željeza u krvi. Naime, ako je vaše željezo na granici ili ispod razine, vaš će se metabolizam usporiti te ćete se lakše debljati. Stoga jedite mnogo zelenog lisnatog povrća, graha i crvenog mesa.

Za ručak prakticirajte jesti proteine jer oni će vam pomoći da izgradite i održite takvima vaše mišiće. Poznato nam je to da što se tijelo više sastoji od mišića, to će ono sagorjeti više kalorija nego što to mogu masti. Pokušajte tako za obrok unijeti u tijelo oko 30 grama proteina.

Kao glavni začin u jelu neka vam budu čili papričice. Spoj od kojih se one sastoje vaše će tijelo ugrijati, a time i sagorjeti kalorije. Koristite jednu žličicu zelene ili crvene samljevene čili papričice na dan.

Pokušajte ubrzati metabolizam ovim savjetima. Već za mjesec dana primijetit ćete razliku. Osjećat ćete se bolje, a tijelo će dobivati i novi izgled. Kalorije će se sagorijevati brže, a masne naslage će se topiti. Nova linija bit će zagarantirana.

Još neke video savjete provjerite u nastavku!

Autor: M.L., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock