Tvrđava Nehaj u Senju

Tvrđava Nehaj u Senju
Tvrđava Nehaj u Senju, Foto: Kork/Wikimedia

Iznad grada Senja nalazi se poznato brdo koje oduvijek privlači brojne posjetitelje i ujedno čuva brojne tajne naslagane od davnih vremena do danas, kad se na ovu lokaciju danas gleda samo kao na turističku atrakciju. Ime je dobilo od strane Uskoka koji su na njemu sagradili tvrđavu Nehaj i to u obrambene svrhe. Brdu su dali ime Nehaj jer su na taj način htjeli naglasiti građanima grada Senja i svim onima koji su živjeli u blizini grada, da se ne brinu i ne mare tko će ih napasti dok su god oni u njoj.

To se na kraju i dogodilo, jer prema povijesnim činjenicama dok je god bilo Uskoka na tom brdu, ni jedan ga napadač nije uspio osvojiti, što je značilo sigurnost za sve one koji su živjeli u blizini. Samim graditeljima tvrđave jedini i osnovni cilj bila je obrana grada i zaustavljanje Mlečana i Turaka u njihovim prodorima i osvajanjima.

Vrlo brzo sklopljen je mir između Habsburgovaca i Mlečana, a jedan od uvjeta mira bio je i iseljavanje Uskoka iz tvrđave Nehaj, što je značilo izloženost cijelog tog područja neprekidnim osvajačkim pohodima Turaka i Mlečana. Značilo je nestanak Uskoka sa povijesne pozornice.

Tvrđava Nehaj sagrađena je 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića i kapetana Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća izvan gradskih zidina.

Ima kockasti oblik sa orijentacijom prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 m. U unutrašnjosti se nalazi cisterna-zdenac iznad kojeg se nalaze tri grba poznatija kao grb kapetana Ivana Lenkovića, zatim grb austrijskog nadvojvode Ferdinanda I., te grb senjskog kapetana Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog.

S vrha tvrđave pruža se prekrasni pogled na Hrvatsko primorje te otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, na planine Gorskog kotara te Učku i Velebit. U tvrđavi se nalazi zbirka Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, stalne izložbe Senjske crkve kroz povijest. Tvrđavom upravlja Gradski muzej Senj.

Autor: S.Š. Foto: Kork/Wikimedia